ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παρουσία Τραμπ ξεκινάει το ετήσιο συνέδριο του NRA τρεις ημέρες μετά το μακελειό του Τέξας

ΗΠΑ: Παρουσία Τραμπ ξεκινάει το ετήσιο συνέδριο του NRA τρεις ημέρες μετά το μακελειό του Τέξας
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP/Michael Wyke

Ο Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) πραγματοποιεί, σήμερα Παρασκευή στο Τέξας το ετήσιο συνέδριό του σε απόσταση λίγων ωρών  από την πόλη Ουβάλντε, τρεις μόλις ημέρες μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 19 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη τη συμμετοχή του, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «ανάγκη πραγματικές λύσεις και πραγματική ηγεσία αυτή την περίοδο, και όχι πολιτικούς και κομματικές σκοπιμότητες».

«Και γι’ αυτό θα τιμήσω τη δέσμευση που έκανα πριν από πολύ καιρό να μιλήσω στο συνέδριο της NRA στο Τέξας», τόνισε, υποσχόμενος πως θα εκφωνήσει λόγο «σημαντικό για τον αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δεν θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά θα απευθυνθεί σε αυτό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το NBC News επικαλούμενο το γραφείο του Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας θα επισκεφθεί σήμερα το Ουβάλντε, από όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, αλλά και κατοίκους της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως τα πρόσφατα μακελειά επανέφεραν τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Η τραγωδία στο Ουβάλντε σημειώθηκε μόλις 10 ημέρες αφού ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής πυροβόλησε 13 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ σε συνοικία του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης όπου ζουν κυρίως Αφροαμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να πιέσουν για την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή, παρά την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Άμποτ, που επιθυμεί να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, έχει δηλώσει ότι οι αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή δεν προλαμβάνουν απαραίτητα τη βία, επικαλούμενος το παράδειγμα πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη, και έχει τονίσει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στο μεταξύ το κίνημα «Πορεία για τις ζωές μας» (March for our Lives), το οποίο δημιουργήθηκε μετά το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση στις 11 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον με αίτημα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Φρένο στη Γερουσία

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη μπήκε «Φρένο» στη Γερουσία των ΗΠΑ από ομάδα Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να ανοίξει συζήτηση σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά μια προσπάθεια του Κογκρέσου να αντιμετωπίσει τις μαζικές επιθέσεις με όπλα, που το τελευταίο διάστημα τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «επιδημίας».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στη Νέα Υόρκη και το μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας, η συζήτηση της οπλοκατοχής έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη της συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας».

Απαισιόδοξοι οι Αμερικάνοι

Εντωμεταξύ, υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, ωστόσο έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβουν δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων, που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως Αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε, ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Περισσότερα από τους πολίτες τα όπλα στις ΗΠΑ

Είκοσι τρία χρόνια από το αιματοκύλισμα στο σχολείο του Κολουμπάιν και μία δεκαετία μετά τη σφαγή του Σάντι Χουκ, ένα έθνος βιώνει ξανά τον ίδιο εφιάλτη του θανάτου παιδιών από όπλα που δεν έπρεπε ποτέ να κρατήσουν οι θύτες. Είναι το ίδιο, βαθιά διαιρεμένο, έθνος που αδυνατεί να ελέγξει τη διαχρονική μάστιγα της οπλοκατοχής και το πανίσχυρο λόμπι της. Χρονική σύμπτωση, η ετήσια πανηγυρική συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (ΝRA) στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται προ των πυλών -και το οξύμωρο είναι πως εκεί δεν θα επιτραπούν τα όπλα...

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το Κολυμπάιν έως το Ουβάλντε του Τέξας, νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποτελεσματικό έλεγχο των όπλων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε νέες τραγωδίες, έχουν πέσει στο κενό. Τα βήματα είναι μικρά· η συζήτηση «παγώνει», και επανέρχεται έπειτα από κάθε τραγωδία, για να προσκρούσει ξανά και ξανά στο «τείχος» που υψώνουν οι Ρεπουμπλικανοί και η NRA.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε ο αριθμός των όπλων στα χέρια πολιτών έχει φθάσει να ξεπερνά τον ίδιο τον αριθμό των κατοίκων της χώρας.

Βάσει έρευνας που διενήργησε το 2018 η ανεξάρτητη οργάνωση Small Arms Survey, κατά προσέγγιση 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα αντιστοιχούν στα 331 εκατομμύρια κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και μία δεκαετία, τα ημιαυτόματα όπλα που αγοράζονται για προσωπική προστασία ξεπερνούν σε πωλήσεις τα τυφέκια που τυπικά προορίζονται για κυνήγι.

Και η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη φρενίτιδα αγοράς όπλων.

Η ετήσια εγχώρια παραγωγή όπλων αυξήθηκε από 3,9 εκατομμύρια το 2000 σε 11,3 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εντός του Μαΐου από το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στην πλειονότητά τους τα όπλα αυτά παρέμειναν σε αμερικανικά χέρια.

Ο φόρος αίματος, ιδίως για τα παιδιά, έχει αυξηθεί δραματικά, με τα στατιστικά στοιχεία να υποδεικνύουν αύξηση σχεδόν της τάξεως του 50% στο ποσοστό των ανηλίκων έως 14 ετών που έχασαν τη ζωή τους από όπλα από τα τέλη του 2019 έως τα τέλη του 2020.

Το 2021 περισσότερα από 1.500 παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν σε ανθρωποκτονίες και πυροβολισμούς κατά λάθος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νήπια βρίσκουν όπλα κάτω από στοίβες ρούχων και ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, έφηβοι αποκτούν πρόσβαση σε μη ανιχνεύσιμα, συναρμολογούμενα όπλα-«φαντάσματα» που αγοράζουν μέσω Διαδικτύου, μαθητές γυμνασίου φέρουν όπλα για προστασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ