ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε αναζήτηση «συμμάχων» ο Μακρόν - Δεύτερη δύναμη η Αριστερά, πρωτοφανή ποσοστά για τη Λεπέν

Γαλλία: Σε αναζήτηση «συμμάχων» ο Μακρόν - Δεύτερη δύναμη η Αριστερά, πρωτοφανή ποσοστά για τη Λεπέν
Gonzalo Fuentes, Pool via AP

Παρελθόν είναι για τον Εμανουέλ Μακρόν και τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία η απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το εκλογικό αποτέλεσμα να προκαλεί «σεισμό» στη Γαλλία, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς ανόδου της ακροδεξιάς υπό τη Μαρίν Λεπέν. Οι ψηφοφόροι στέρησαν από τον Γάλλο πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Η συμμαχία της Αριστεράς υπό τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν, που είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών λίγο πίσω από τη Λεπέν, καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουκευτικών εκλογών ανακοινώθηκαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, αρκετά λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία, ενώ μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός», που στις εκλογές του 2017 είχε κερδίσει μόλις 8 έδρες. Μάλιστα συγκεντρώνει περισσότερες έδρες από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της γκωλικής παράταξης θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες, ενώ 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Έπειτα από πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητου ελέγχου του κοινοβουλίου, ο επανεκλεγμένος Μακρόν καλείται να βρει λύση στην αβεβαιότητα για το πώς θα εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.

Η 61χρονη πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε ότι ποτέ η Βουλή δεν είχε τέτοια σύνθεση. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ως «κίνδυνο» για τη χώρα, μπροστά στις προκλήσεις «που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και στη χώρα και διεθνώς. Σημείωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα, ο Μακρόν θα αναζητήσει συμμαχίες για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το μικρό μου δάχτυλο, είναι λιγότερο αυτό που ελπίζαμε», παραδέχτηκε το στρατόπεδο Μακρόν.

«Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θα μας αναγκάσει να ξεπεράσουμε τις βεβαιότητές μας, τους διχασμούς μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δηλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν στη Γαλλία αποφάσεις για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν περί μεγάλης ήττας της προεδρικής παράταξης, υποστήριξε πως αν υπάρχει νικητής στις σημερινές εκλογές, αυτή είναι η ακροδεξιά και όχι η αριστερά.

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Λεπέν: Πρόεδρος μειοψηφίας ο Μακρόν

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην εθνοσυνέλευση», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν.

«Αυτή η ομάδα θα είναι μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: αυτόν του να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας. Αυτόν της συνέχισης της πολιτικής ανασύνθεσης που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και αυτό του σχηματισμού μιας αποφασιστικής αντιπολίτευσης ...» τόνισε μεταξύ άλλων η Λεπέν.

«Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ