ΚΟΣΜΟΣ

Αμβλώσεις: Η επομένη της απόφασης στις ΗΠΑ- Κλείνουν κλινικές σε πολιτείες που καταργούν το δικαίωμα

Αμβλώσεις: Η επομένη της απόφασης στις ΗΠΑ- Κλείνουν κλινικές σε πολιτείες που καταργούν το δικαίωμα
Περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες αναμένεται να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους απόφαση - ορόσημο AP Photo/Jacquelyn Martin

Τη λειτουργία τους έχουν ήδη αρχίζει να αναστέλλουν αρκετές κλινικές σε πολιτείες στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες αναμένεται να εισαγάγουν στη νομοθεσία τους την ανατροπή της προ 50ετίας απόφασης στην υπόθεση Roe v. Wade που θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη, με την ανακοίνωση της απόφασης, 13 από αυτές απαγόρευσαν αυτόματα τις αμβλώσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «τραγικό λάθος» ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και οργανώνονται σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών ενώ στο Λος Άντζελες διαμαρτυρόμενοι πολίτες απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Σε μια κλινική αμβλώσεων στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας - μια πολιτεία που εφάρμοσε τον λεγόμενο νόμο ενεργοποίησης που επιτρέπει την άμεση απαγόρευση των αμβλώσεων- οι πόρτες υποδοχής ασθενών έκλεισαν μόλις αναρτήθηκε η δικαστική απόφαση στο διαδίκτυο ενώ από μέσα ακούγονταν λυγμοί, μεταδίδει το BBC.

Το προσωπικό της κλινικής επικοινωνούσε τηλεφωνικά με γυναίκες ενημερώνοντάς τους ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν.

«Όσο καλά κι αν προετοιμαζόμαστε για τα κακά νέα, όταν πράγματι συμβαίνουν, είναι δύσκολο. Είναι αποκαρδιωτικό να τηλεφωνείς σε αυτές τις γυναίκες ενημερώνοντάς τους για την απόφαση», λέει μια νοσοκόμα στο βρετανικό δίκτυο.

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Τη νομοθεσία-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η γνωμοδότηση συνιστά την πλέον σημαντική απόφαση που λαμβάνει το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δεκαετίες και η οποία έρχεται να μετασχηματίσει το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία -κάτι που αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Μπλίνκεν για αμβλώσεις: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία»

Μπάιντεν: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

Διχασμένες οι ΗΠΑ για τις αμβλώσεις - Πολιτικός «σεισμός» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ