ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Περιορισμένη πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο δίνει η Ρωσία στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

Ζαπορίζια: Περιορισμένη πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο δίνει η Ρωσία στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ
Εμπόδια στην επίσκεψη των επιθεωρητών «βάζουν» οι ρωσικές κατοχικές αρχές ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας). Κλιμάκιο επιθεωρητές έφτασε στην πόλη την Τετάρτη, από όπου θα ταξιδέψουν νότια και θα διασχίσουν την πρώτη γραμμή, ωστόσο, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τις ρωσικές κατοχικές αρχές.

Η αποστολή της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από χώρες που θεωρούνται ουδέτερες και από τις δύο πλευρές, αναμενόταν αρχικά να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Guardian, την Τετάρτη, οι ρωσικές κατοχικές αρχές είπαν ότι η ομάδα των επιθεωρητών θα έχει πρόσβαση μόνο για μία ημέρα στον σταθμό. Σύμφωνα με τους ίδιους, μάλιστα, η αποστολή αναμένεται να ενταχθεί στην ουρά των αμάχων που διέρχονται μεταξύ εδαφών που ελέγχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να καθυστερήσει ή να διαταραχθεί η επίσκεψη.

Αυτά τα πιθανά εμπόδια ενισχύουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Η Ουκρανία και η Ρωσία έδωσαν τις εγγυήσεις ασφαλείας τους για να ταξιδέψει η αποστολή στο εργοστάσιο και στις γειτονικές περιοχές, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ πολύπλοκες: πηγαίνουμε σε μία ζώνη πολέμου, πηγαίνουμε σε κατεχόμενο έδαφος», υπογράμμισε, ωστόσο, ο αξιωματούχος.

Απαντώντας σε ερώτηση για σχέδια δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό, ο Γκρόσι είπε πως «αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης».

«Όμως η αποστολή μου, νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να το πω αυτό με κάθε σαφήνεια, είναι μια τεχνική αποστολή», εξήγησε ο ίδιος.

«Είναι μια αποστολή που επιδιώκει να αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα και να προστατεύσει αυτό τον σημαντικό πυρηνικό σταθμό», τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Η αποστολή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ υπό τον Γκρόσι, που έγινε δεκτή από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες στο Κίεβο, έφυγε από την πρωτεύουσα νωρίς σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται φιλορώσο αξιωματούχο, η αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσει στον σταθμό αύριο, Πέμπτη.

«Έχουμε μια πολύ, πολύ σημαντική αποστολή να εκπληρώσουμε εκεί, για να αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση, για να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό», δήλωσε ο Γκρόσι το πρωί στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, η εγκατάσταση και οι γύρω πόλεις συνεχίζουν να δέχονται βομβαρδισμούς, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες. Την περασμένη εβδομάδα, οι μάχες μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης κατέστρεψαν ζωτικής σημασίας προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε στο Reuters πως η αποστολή της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι ένα βήμα προς «την απελευθέρωση από την κατοχή και την αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής.

Ο σταθμός που περιλαμβάνει έξι ενεργειακές μονάδες καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάρτιο αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του υπό την επίβλεψη Ρώσων στρατιωτών και μηχανικών ειδικών στην πυρηνική ενέργεια.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο σταθμός, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από τις ουκρανικές θέσεις από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, έχει γίνει κατ' επανάληψη στόχος βομβαρδισμών τον τελευταίο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ