ΚΟΣΜΟΣ

«Ενεργειακή τρομοκρατία»: 4,5 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

«Ενεργειακή τρομοκρατία»: 4,5 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, και άλλες 10 περιοχές της ουκρανικής επικράτειας (AP Photo/Emilio Morenatti)

Περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.

Αυτό δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, κάνοντας λόγο για «ενεργειακή τρομοκρατία» από πλευράς της Ρωσίας.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, και άλλες 10 περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα έχει προχωρήσει σε μπαράζ επιθέσεων κατά υποδομών ενέργειας, καταστρέφοντας το ένα τρίτο των εργοστασίων της χώρας.

Οι επιθέσεις αυτές, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν με drone καμικάζι, ήρθαν μετά από μεγάλες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο.

Μάλιστα, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, μια πόλη «κλειδί».

Χωρίς ηλεκτρονικό ρεύμα σχεδόν μισό εκατομμύριο σπίτια στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο σπίτια στο Κίεβο είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Παρασκευή, στον απόηχο των ρωσικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές που έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

«450.000 καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά στο Κίεβο, είναι χωρίς ρεύμα σήμερα το πρωί. Είναι μιάμιση φορά περισσότεροι από τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο στο Telegram.

«Οι διακοπές ρεύματος εφαρμόζονται λόγω υπερφόρτωσης της κεντρικής μονάδας του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Προτρέπω όλους τους κατοίκους της πόλης να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, διότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη», συνέχισε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι επιθέσεις σε υποδομές στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερκάσι, του Κίροβοχραντ, του Χάρκοβο και της Ζαπορίζια έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό κατά διαστήματα.

Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα»

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία κατασκεύαζε μια λεγόμενη «βρώμικη βόμβα».

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία κατασκεύαζε βόμβα που συνδύαζε συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, με ραδιενεργά υλικά. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς. Οι δυτικές χώρες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν ότι ήταν μια προσπάθεια της Μόσχας να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Μετά από γραπτό αίτημα του Κιέβου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έστειλε εμπειρογνώμονες σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία: το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στο Κίεβο, το ανατολικό εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας στο Ζόβτι Κόντι και το Μηχανουργείο Συνδέσμου Παραγωγής Pivdennyi στο Ντνίπρο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΙΑΕΑ, τις προηγούμενες ημέρες, οι επιθεωρητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει ο ΙΑΕΑ και τους δόθηκε απρόσκοπτη πρόσβαση στις τοποθεσίες.

«Η τεχνική και επιστημονική μας αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έδειξε κανένα σημάδι αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών» στις τοποθεσίες όπου διενήργησε επιθεωρήσεις, δήλωσε ο Γκρόσι.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη «να διεξαγάγει περαιτέρω τέτοιες δραστηριότητες επαλήθευσης στην Ουκρανία για να επαληθεύσει την απουσία αδήλωτων δραστηριοτήτων και υλικών και ως εκ τούτου να αποτρέψει οποιαδήποτε κακή χρήση τέτοιων υλικών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη Ρωσία «τον κορυφαίο ψεύτη του κόσμου» μετά την ανακοίνωση του ΙΑΕΑ.

«Ο ΙΑΕΑ έλεγξε τρεις ουκρανικές εγκαταστάσεις στο επίκεντρο της ρωσικής παραπληροφόρησης και δεν βρήκε στοιχεία για "βρώμικες βόμβες". Ευχαριστώ τον Ραφαέλ Γκρόσι για την εξαιρετική και άμεση συνεργασία του ΙΑΕΑ που βοήθησε στην αντιμετώπιση των ρωσικών ψεμάτων. Η Ρωσία επιβεβαίωσε την ιδιότητά της ως ο κορυφαίος ψεύτης στον κόσμο», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ