ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι «αρνητές των εκλογών» σε τρεις κρίσιμες πολιτείες

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι «αρνητές των εκλογών» σε τρεις κρίσιμες πολιτείες
Αν νικήσουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης θα είναι αρμόδιοι για τις εκλογές και τις καταμετρήσεις ψήφων στις πολιτείες Αριζόνας, Μίσιγκαν και Νεβάδας AP Photo / Mike Householder

Υποψήφιοι του κόμματός τους για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών σε κρίσιμες πολιτείες όπου μπορεί να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή προέδρου των ΗΠΑ, έχουν γίνει Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν τον ψευδή ισχυρισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες.

Αν νικήσουν τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στην ψηφοφορία της Τετάρτης (9/11), αυτοί οι αρνητές των εκλογών (election deniers) θα είναι αρμόδιοι για τις εκλογές και τις καταμετρήσεις ψήφων στις πολιτείες της Αριζόνας, του Μίσιγκαν και της Νεβάδας στη διάρκεια της αναμέτρησης του 2024 για τον Λευκό Οίκο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε με μικρή διαφορά και τις τρεις πολιτείες το 2020.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα ψήφου λένε πως η εκλογή οποιουδήποτε από αυτούς τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους απειλεί τόσο την εγκυρότητα των επόμενων προεδρικών εκλογών όσο και την ίδια τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Ο φόβος είναι ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Τραμπ, αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, ή έναν άλλον ομοϊδεάτη Ρεπουμπλικάνο, να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα το 2024.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι υπουργοί Εσωτερικών των Ρεπουμπλικανών σε τρεις πολιτείες.

Μαρκ Φίντσεμ, Αριζόνα

Ο Φίντσεμ είναι πολιτειακός βουλευτής, ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Oath Keepers και παπαγαλίζει θεωρίες συνωμοσίας που προπαγανδίζει το κίνημα QAnon, μεταξύ των οποίων ότι οι επιφανείς πολιτικοί είναι μέρος των παιδοφιλικού δικτύου.

Ο Φίντσεμ υποστήριξε το κίνημα «Stop the Steal» που ισχυρίστηκε ψευδώς πως οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες και συμμετείχε στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, που προηγήθηκε της βίαιης εξέγερσης στο Καπιτώλιο. Ο Φίντσεμ λέει πως δεν πήγε από τη συγκέντρωση του Τραμπ στο Καπιτώλιο εκείνη τη μέρα.

Ο Φίντσεμ έχει πει πως δεν θα επικύρωνε τη νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα το 2020. Υποστήριξε έναν έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της Αριζόνας και υποστήριξε νομοσχέδιο που θα δώσει στην υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών Βουλή της πολιτείας την εξουσία να ανατρέπει τα εκλογικά αποτελέσματα. Μετά τις εκλογές του 2020, ζήτησε επίσης τη σύλληψη της Δημοκρατικής υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας Κάτι Χομπς, που είναι υποψήφια κυβερνήτης σε αυτές τις εκλογές.

Κριστίνα Καράμο, Μίσιγκαν

Η Καράμο, ήταν ελάχιστα γνωστή στο Μίσιγκαν αλλά εκτοξεύθηκε στη δημοσιότητα - και βρέθηκε στην εμβέλεια των ραντάρ του Τραμπ - όταν ισχυρίστηκε το 2020 ότι έγινε μάρτυρας νοθείας στο συμβούλιο καταμέτρησης επιστολικών ψήφων του Ντιτρόιτ ως παρατηρήτρια των εκλογών.

Καθηγήτρια κοινοτικού κολεγίου που εναντιώνεται στη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία, η Καράμο κατέθεσε ενώπιον της πολιτειακής Βουλής ότι είδε σάκους με ψήφους να πέφτουν μυστηριωδώς εν τω μέσω της νυκτός και πως τα μηχανήματα ψηφοφορίας γύρισαν ψήφους υπέρ του Μπάιντεν. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τζιμ Μάρτσαντ, Νεβάδα

Πρώην μέλος της πολιτειακής Βουλής, ο Μάρτσαντ αντιτέθηκε στην επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στη Νεβάδα. Ήταν μέλος ενός ψευδούς εναλλακτικού καταλόγου προεδρικών εκλεκτόρων που επιδίωξαν να ανατρέψουν τη νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία.

Ο Μάρτσαντ ήταν υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2020 αλλά έχασε. Προσέβαλε χωρίς επιτυχία το αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας, στηρίζοντας την υπόθεσή του σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς περί νοθείας.

Ο Μάρτσαντ είναι μέλος του America First Secretary of State Coalition, ομάδας που υποστηρίζει έναν κατάλογο υποψηφίων που υποστηρίζει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για τις εκλογές του 2020.

Στη Νεβάδα, ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει την εξουσία να επικυρώνει τα αποτελέσματα αλλά μπορεί να ορίζει και να επιβάλλει τους εκλογικούς κανόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ