ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή

Qatar Gate: Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου παραμένει κρατούμενη πάνω από ένα μήνα στις βελγικές φυλακές (Parlamento Europeo vía AP)

Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου θα βρεθεί εκ νέου το πρωί της Πέμπτης (19/1) η Εύα Καϊλή, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα παραταθεί κατά ένα μήνα η προφυλάκισή της, ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open το βράδυ της Τετάρτης, υπογράμμισε ότι η πελάτισσά του θα δώσει μάχη για να αποδείξει την αθωότητά της, για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, ότι δηλαδή δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη σημασία έχει αποκτήσει η κίνηση του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατηγορείται επίσης από τις βελγικές Αρχές για την υπόθεση του Qatar Gate, να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί τους, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του και να πέσει «στα μαλακά».

Μάλιστα, έχει προβεί ήδη στις πρώτες αποκαλύψεις και τα λεγόμενά του θα κρίνουν πολλά για τις εξελίξεις, καθώς εάν όσα έχει πει δένουν την υπόθεση, τότε είναι μικρότερες οι πιθανότητες να αλλοιώσει στοιχεία η Εύα Καϊλή.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος του Παντσέρι Marc Uyttendaele, ερωτηθείς σχετικά με την ακρόαση της Εύας Καϊλή και εάν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη, αλλά και τις σχέσεις του Αντόνιο Παντσέρι τόσο με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή όσο και με την Μαρί Αρενά και τον Φραvτσέσκο Τζόρτζι, δήλωσε: «Δεν εναπόκειται σε μένα να πω (εάν θα αφεθεί ελεύθερη), εναπόκειται στους δικηγόρους της να την υπερασπιστούν και το συμβούλιο να αποφασίσει. Είναι μία συζήτηση που δεν αφορά τον κ. Παντσέρι».

Ο συνήγορος του Α. Παντσέρι τόνισε ακόμη πως: «Δεν έχω να πω τίποτα για τους πρωταγωνιστές του φακέλου. Όσον αφορά στην Αρένα, αυτό που είναι σαφές, ότι δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο, είναι ότι δεν έχει ερευνηθεί δεν υπάρχει ζήτημα άρσης ασυλίας».

Η συμφωνία Παντσέρι με τις Αρχές

Ο Παντσέρι, ο κύριος ύποπτος για το Qatar Gate, συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι' αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους. Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον επίσης ύποπτο Βέλγιο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα 120.000 ως 140.000 ευρώ.

Συνελήφθη η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι

Σε μια ακόμα εξέλιξη, συνελήφθη χθες στο Μιλάνο η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε από τους Βέλγους εισαγγελείς.

Σε βάρος της εν λόγω γυναίκας, η οποία ονομάζεται Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων.

Τα γραφεία της είχαν ερευνηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της υπόθεσης, στην οποία φέρονται επίσης να εμπλέκονται το Μαρόκο, καθώς και το Κατάρ.

Ο αντικαταστάτης της Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη θέση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή πήρε ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (S&D, Λουξεμβούργο), ο οποίος εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους. Ο Μαρκ Άνγκελ, την αντικατέστησε, στη θέση της αντιπροεδρίας, καθώς η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, βρίσκεται υπο κράτηση για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ