ΚΟΣΜΟΣ

Qatar gate: Ελεύθερος αφέθηκε ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα

Qatar gate: Ελεύθερος αφέθηκε ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα
O Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή AP Photo / Jean-Francois Badias

Ελεύθερος αφέθηκε με απόφαση Βέλγου δικαστή ο Νικολό Φιγκα Ταλαμάνκα, ένα από τους τέσσερις συλληφθέντες στην έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό ως Qatar gate, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Politico.

Ο Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας της No Peace Without Justice, μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστοί μέχρι τώρα τυχόν όροι για την απελευθέρωση του.

Αρχικά είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αλλά ο βελγικός εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή. Η νεότερη απόφαση για την αποφυλάκισή του ωστόσο, παραμένει ασαφής αφού και ο δικηγόρος του δεν δέχθηκε να τη σχολιάσει.

Προς το παρόν, μόνο ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι έκλεισε συμφωνία με τις βελγικές αρχές σε αντάλλαγμα να κατονομάσει όσους δωροδόκησε.

14845.jpg
Ο Νικολό Φιγκά-ΤαλαμάνκαNo Peace Without Justice

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία δύο ακόμη ευρωβουλευτών, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού Ανδρέα Κοτσολίνο ανοίγοντας το δρόμο στους ανακριτές για να τους καλέσουν για ανάκριση ή ακόμα και να τους συλλάβουν.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα δεν σχολίασε την πιθανή δικαστική εξέλιξη για την υπόθεσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ