ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια», αναφέρει ο Μπορέλ για την ανατίναξη των Nord Stream

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια», αναφέρει ο Μπορέλ για την ανατίναξη των Nord Stream
Αφορμή για τα σχόλια αυτά στάθηκε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times AP/Jean-Francois Badias

Στα δημοσιέυματα που αναφέρουν ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, απαντά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, αναφέρωντας πως δεν φοβάται την αλήθεια και προειδοποιώντας να μην εξάγει κανείς αυθαίρετα συμπεράσματα.

Αφορμή για τα σχόλια αυτά στάθηκε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι, αφού εξέτασαν τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους, ανέφεραν ότι μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις.

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια. Οποιαδήποτε αλήθεια. Αλλά μιλάμε για (…) εικασίες» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της ΕΕ στη Στοκχόλμη. Υπενθύμισε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση αυτή στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

«Όσο συνεχίζονται οι έρευνες δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένω μέχρι να έχουμε μια σαφή αντίληψη για το τι συνέβη», πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον. «Όσο η διαδικασία της έρευνας συνεχίζεται, δεν θέλω να εξάγω οποιοδήποτε συμπέρασμα. Θέλω να περιμένω μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», είπε.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι πρότεινε να δαπανήσουν οι χώρες της ΕΕ 1 δισεκ. ευρώ για την κοινή αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία αλλά και για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ