ΚΟΣΜΟΣ

Τα 10 ατοπήματα του Ίλον Μασκ ως «chief Twit»

Τα 10 ατοπήματα του Ίλον Μασκ ως «chief Twit»
Getty Images via Picture alliance / Contributor

Μια «κενή» υπόσχεση, από τις πολλές που συνηθίζει να δίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, φαίνεται πως θα ήταν η αγορά της Twitter από τον Ίλον Μασκ, αν δεν είχε «εξαναγκαστεί» τελικά να τηρήσει την προσφορά του.  

Από τότε μέχρι σήμερα, το Twitter, οι εργαζόμενοι και οι χρήστες του βιώνουν την πιο αβέβαιη εποχή από τη δημιουργία του και ο – κατά τα άλλα – οραματιστής επιχειρηματίας, βρέθηκε να καταγράφει ρεκόρ απωλειών και ατοπημάτων, σχεδόν σε εβδομαδιαία, αν όχι καθημερινή βάση.

Στον ρόλο του «chief Twit», όπως έχει αποκαλέσει ο ίδιος τον εαυτό του, ο Ίλος Μασκ αλλάζει γραμμή πλεύσης συχνά και απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα η κοινωνική πλατφόρμα, να μετράει απώλειες κερδών, συνεργασιών, χρηστών, εργαζομένων και κυρίως της αξιοπιστίας της.

1. Αποφάσεις μέσω δημοσκόπησης

Όταν ο Ίλον Μασκ ξεσήκωσε την αντίδραση του κοινού για την κατάργηση της διασύνδεσης με άλλες κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης μέσω links, υποσχέθηκε πως «στο μέλλον, θα γίνεται δημοσκόπηση για κάθε μεγάλη αλλαγή πολιτικής», ενώ τόνισε πως δεν θα επαναληφθεί. Ωστόσο, από τότε, έχει κάνει πληθώρα σημαντικών αλλαγών χωρίς να ζητήσει την γνώμη του κοινού.

2. Αποχώρηση

Όσοι παρακολουθούν το «σίριαλ» πώλησης του Twitter, τον Δεκέμβριο, ο Μασκ ρώτησε τους χρήστες της πλατφόρμας αν θα έπρεπε θα αποχωρήσει από τον ρόλο του και «υποσχέθηκε» να κάνει ότι του υποδείξει το αποτέλεσμα. Οι χρήστες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του, όμως όπως απέδειξε η συνέχεια, αποφάσισε να διατηρήσει τον έλεγχο του Τwitter, υποστηρίζοντας πως «κανείς άλλος δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά την εταιρεία».

3. Ελευθερία του λόγου

Μια πλατφόρμα με απόλυτη «ελευθερία του λόγου» υποτίθεται πως θα γινόταν το Twitter, υπό τις οδηγίες του Μασκ, όμως πληθώρα παραδειγμάτων «λογοκριμένων» και «απαγορευμένων» αναγνωρισμένων δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών δείχνουν πως τελικά η ελευθερία δεν είναι και τόσο «απόλυτη».

4. Η «ψηφιακή» πλατεία της πόλης

Όταν ο Μασκ αγόρασε το Twitter, αναγόρευσε την πλατφόρμα σε μια «ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου θα συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα». Ωστόσο, μόλις πριν λίγες ημέρες ο Μασκ ανακοίνωσε πως οι χρήστες που δεν πληρώνουν συνδρομή στην πλατφόρμα, δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις και τα tweets τους θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια, σε αντίθεση με τα post όσων χρηστών πληρώνουν συνδρομή τα οποία θα προωθούνται.

5. Πιστοποίηση χρήστη

Ως ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ο Μασκ ανακοίνωσε πως θα «εργαστεί» για την «πιστοποίηση της αυθεντικότητας» των προφίλ των χρηστών στην πλατφόρμα. Όμως και αυτή η υπόσχεση δεν έμελλε να γίνει πραγματικότητα, καθώς σύντομα ο Μασκ κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, όταν αφαίρεση το σήμα «επίσημου» χρήστη από αναγνωρισμένα ονόματα και «έδωσε» το σήμα σε πλαστά προφίλ.

6. Επιτροπή ελέγχου

Μία από τις πρώτες υποσχέσεις του Ίλον Μασκ, με την αγορά του Twitter, ήταν πως θα ορίσει μια επιτροπή ελέγχου με κομβικό ρόλο στην υλοποίηση «σωστών» αποφάσεων. Βέβαια, τέτοια επιτροπή όχι απλά δεν δημιουργήθηκε, αλλά δεν αναμένεται κιόλας, αφού ο ίδιος άφησε να εννοηθεί αργότερα πως άλλαξε γνώμη.

7. Σήμα «αποκλεισμένου λογαριασμού»

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Ίλον Μασκ υποσχέθηκε πως θα θέσει σε εφαρμογή μια νέα λειτουργία που θα δείχνει στους χρήστες αν το προφίλ τους έχει αποκλειστεί ή αν έχει «περιορισμένη» εμβέλεια, αν και ακόμα τέτοιο feature δεν έχει παρουσιαστεί.

8. Αποζημίωση

Επιπλέον αποζημίωση που θα ανέρχεται στην αξία τριών μισθών υποσχέθηκε πως θα δώσει στους εργαζόμενους που απέλυσε, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το νομίμως απαιτούμενο από την εταιρεία. Από τότε έχουν περάσει μήνες και πολλοί - πρώην – εργαζόμενοι έλαβαν επιπλέον αποζημίωση αξίας ενός μηνιάτικου, αντί τριών και μόνο με την προϋπόθεση πως θα συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους όρους που έθεσε η εταιρεία.

9. Εργαζόμενοι ΑμεΑ

Μετά την είδηση πως ο Ίλον Μασκ έδωσε εντολή, προς τους εργαζόμενους - άτομα με αναπηρία, «να εργάζονται εντατικά για πολλές ώρες», με το σκεπτικό ότι αποτελεί διάκριση σε βάρος τους, πιο πρόσφατα ο Μασκ χλεύασε υπάλληλό του με αναπηρία και μίλησε προσβλητικά για την αναπηρία του υπαλλήλου σε μια σειρά από tweets. Αν και αργότερα ζήτησε «συγγνώμη» για την απρέπεια.

10. Περικοπές στον τομέα της ασφάλειας

Το Twitter φέρεται να έχει κάνει περισσότερες περικοπές στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οποία είναι αρμόδια για τη διεθνή εποπτεία περιεχομένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε έναν τομέα που επιβλέπει την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους και παρενόχλησης.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εντείνει τις ανησυχίες που ήθελαν τον νέο ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να καταργεί μεθοδικά τον κανονισμό της εταιρείας που αφορά στον μισαλλόδοξο λόγο και την παραπληροφόρηση.

Η μία υπόσχεση που τήρησε

  • Αλγόριθμος ανοιχτού κώδικα

Κάλιο αργά, παρά ποτέ, είναι η έκφραση που ταιριάζει στην υπόσχεση που έπανειλημμένα, έχει κάνει ο Μασκ, πως θα μετατρέψει τον αλγόριθμο του Twitter σε «ανοιχτό κώδικα».

Η πρώτη φορά που το είπε αυτό ήταν όταν αγόρασε την εταιρεία το 2022 και η πιο πρόσφατη αναφορά του ήταν στις 21 Φεβρουαρίου, όταν είπε πως «θα γίνει την επόμενη εβδομάδα». Τελικά, με μια… μικρή καθυστέρηση η μετατροπή προγραμματίστηκε για την 31η Μαρτίου.

Με πληροφορίες από το CNNi, το Bloomberg και το CNBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ