ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη - Οριστικά εκτός Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία

Σεισμός σε Λονδίνο και Ευρώπη - Οριστικά εκτός Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία
REUTERS/Russell Boyce/Illustration/File Photo

Πολιτικός σεισμός σε Βρετανία και Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ήδη ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την παραίτηση από τη θέση του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι στόχος είναι η χώρα να έχει νέο πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Την Τρίτη συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η στερλίνα καταρρέει, plan B δεν φαίνεται να υπάρχει.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις

 

17:20 Αποτελέσματα Brexit: Με πτώση άνοιξε η Wall Street

17:10 Ομπάμα: Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών για Brexit

17:00 Αποτελέσματα Brexit: Η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου

16:32 Φάρατζ: Ναι, είπαμε ένα ψέμα...

16:10 Η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συνθήκη, λέει ο Κατσίνσκι

16:05 Τζο Μπάιντεν: Σεβόμαστε την απόφαση για Brexit αλλά θα θέλαμε άλλο αποτέλεσμα

15:55 Αποτελέσματα Brexit: To playlist της εξόδου σε 15 τραγούδια

15:50 Ο Π.Παπασαραντόπουλος μιλά στο CNN Greece για το Brexit

15:43 Παρότρυνση ΔΝΤ σε ΕΕ- Βρετανία για ομαλή μετάβαση στη νέα οικονομική σχέση

15:40 Μ. Μπόση στο CNN Greece: Η απόφαση των Βρετανών η αρχή του τέλους για την Ευρώπη

15:33 Μπλερ: Το Brexit θα έχει τεράστιες συνέπειες

15:10 Ιγκλέσιας: Θλιβερή ημέρα. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη

15:01 Τα πρωτοσέλιδα του κόσμου για τα αποτελέσματα του Brexit

15:00 Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7 με αφορμή το Brexit

14:43 O καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας αναλύει την οικονομική διάσταση του Brexit

640x640 3

Πηγή: REUTERS/Andrea Comas

14:35 Ολάντ: Η βρετανική ψήφος μια δοκιμασία για την Ευρώπη

640x640 1

Πηγή: REUTERS/Reinhard Krause

14:29 Ραχόι: Η ΕΕ πρέπει να αναδιαμορφωθεί

14:10 Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, λέει ο Γιούνκερ

14:00 Μέρκελ: Ασαφές το πλαίσιο που γίνεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε

640x640 2

Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke

13:40 Η Ευρώπη δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, λέει ο Τσίπρας

13:30 Να υπάρξει μια ΕΕ ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη, λέει ο Βούτσης

13:16 Πώς επηρεάζει το Brexit το ποδόσφαιρο και τι θα γίνει με τους "κοινοτικούς" παίκτες

13:07 Π.Βαλασόπουλος: Σε κατάσταση σοκ το Βερολίνο

12:56 Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τo Brexit

12:50Μιχάλης Κοσμίδης: Οι πρώτες συνέπειες του Brexit (vid)

12:38 Κοτζιάς: Το Brexit επιβεβαιώνει την επιμονή μας για συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

12:36 Αποδοκιμάστηκε στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον (vid)

12:30 Ο καθηγητής Μ. Προδρομίτης στο CNN Greece για το Brexit

12:24 Ο Τραμπ για το Brexit: Είναι φανταστικό

12:06 Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν βλέπει «ντόμινο» μετά το Brexit

12:00 Damian Mac Con Uladh (Ιρλανδός δημοσιογράφος που ζει στην Ελλάδα): Δεν θα υπάρχει Μεγάλη Βρετανία μέσα στην επόμενη πενταετία

11:42 Ασφυκτικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Brexit. Στο 9,1% εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, από 7,7% χθες, ως αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και της επικράτησης του Brexit.

11:40 Ρούτε: Μη αναστρέψιμη η απόφαση των Βρετανών. «Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μη αναστρέψιμη» ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης.

11:38 Λ. Διβάνη: Ψηφοθηρική βλακεία το βρετανικό δημοψήφισμα

11:33 Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

11:28 Η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ ώστε να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

11:25 Κων. Φίλης: Μουδιασμένη η Ευρώπη - Δεν υπάρχει plan b

11:20 Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γαλλία συνάντηση για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, που κάλεσε από νωρίς το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

10:47 Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Όταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

10:23 Β. Σόιμπλε: «Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση. Παράλληλα τόνισε ότι η «Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη».

Νωρίτερα

Την παραίτησή του προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανος για ό,τι πέτυχε από αυτή τη θέση.

Στις δηλώσεις του έξω από την Ντάουνινγκ Στρίτ 10, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι ο βρετανικός λαός αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι από αυτό που πρότεινε ο ίδιος, κατά συνέπεια θα πρέπει να επιλεγεί άλλος πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός τους επόμενους τρεις μήνες ενώ δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να «σταθεροποιήσει το καράβι».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως δεν θέλει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα σήμερα, όμως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετηθεί με την έναρξη του συνεδρίου των Συντηρητικών.

Παράλληλα, ο Κάμερον δήλωσε πως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.

Ο Κάμερον είπε ακόμη πως θα διαβεβαιώσει τις αγορές και τους επενδυτές ότι η οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή ενώ θέλησε να καθησυχάσει του Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις κυβερνήσεις της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα

Υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ψήφισαν 17.410.742 Βρετανοί με ποσοστό 51,9% ενώ υπέρ της παραμονής της ψήφισαν 16.141.241 άνθρωποι σε ποσοστό 48,1%.

Συνολικά το εκλογικό σώμα των Βρετανών πολιτών ανέρχεται σε 45.501.241 άτομα με την συμμετοχή να αγγίζει το 72,2% και τα άκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στα 26.033.

Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να είναι ο διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit Μπόρις Τζόνσον και οι Μίκαελ Γκοβ και Λίαμ Φοξ που συμμετείχαν επίσης στην καμπάνια του Brexit.

Από την άλλη, ο Μάθιου Έλιοτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit δήλωσε στο Reuters ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, προκειμένου να εφαρμόσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμυ Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Βρετανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε "αχαρτογράφητα νερά"

Σκοτία και Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής, ενώ Αγγλία και Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές.

Την άμεση παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βρετανία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα του επικρατεί σήμερα το πρωί.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι είναι πολύ κουρασμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χάμοντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι συνέχεια και σταθερότητα. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται τώρα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την νομισματική και οικονομική σταθερότητα.

Αντιδράσεις

Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος), ενώ στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

O Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφραση της άποψη ότι η Μεγάλη Βρετανία ίσως να μην προχωρήσει στην διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. μέχρι τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εμφανίστηκε βέβαιος για την ενότητα της Ε.Ε. : "Η Ευρώπη θα μείνει ενωμένη. Μαζί πρέπει να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από την απόφαση των φίλων μας των Βρετανών".

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ εκ μέρους των ηγετών της Ε.Ε. εξέφρασε την αποφασιστικότητά τους για την ενότητα της Ευρώπης ενώ πρότεινε μια ανεπίσημη συνάντηση των 27 την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ένωσης.

"Ανάθεμα. Μία κακή ημέρα για την Ευρώπη" έγραψε στο twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Stubb

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι και ότι όλο αυτό είναι ένας κακός εφιάλτης" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Για μια «θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάνμαϊερ. «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία», αναφέρει το Tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

βεμπερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ