ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Μόσχα έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ για το Χαλέπι

Λαβρόφ: Η Μόσχα έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ για το Χαλέπι
REUTERS/ SERGEI KARPUKHIN

Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μία πλήρη απόσυρση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από το ανατολικό Χαλέπι της Συρίας, διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Άμεση ήταν, ωστόσο, η απάντηση των ανταρτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. "Ρώτησα τις παρατάξεις κι απάντησαν 'δεν θα παραδοθούμε' ", δήλωσε από την Τουρκία ο Ζακάρια Μαλαχίφτζι, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παράταξης Φαστάκιμ, που εδρεύει στο Χαλέπι και συνέχισε λέγοντας:

"Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Χαλέπι απάντησαν 'δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι πολίτες, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη".

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί "κάποια φόρμουλα" για να αποφευχθεί μία "φοβερή μάχη" στο Χαλέπι.

Μιλώντας στη Διάσκεψη για τον Μεσογειακό Διάλογο στη Ρώμη, ο ντε Μιστούρα άφησε να εννοηθεί ότι η μάχη στο Χαλέπι δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα λέγοντας "γεγονός είναι ότι το Χαλέπι δεν θα αντέξει τόσο πολύ".

"Θεωρούσα ότι θα γινόταν μία φοβερή μάχη που θα τελείωνε μέχρι τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Ελπίζω η μάχη να μην γίνει, να υπάρξει κάποια φόρμουλα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ