ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις και λεηλασίες στη Βενεζουέλα (pics)

Διαδηλώσεις και λεηλασίες στη Βενεζουέλα (pics)
REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Διαδηλώσεις, βία και λεηλασίες είναι το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα, έπειτα από την εξαγγελία του Νικολάς Μαδούρο για την απόσυρση του χαρτονομίσματος με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στη χώρα (100 μπολιβάρ).

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, το μέτρο στοχεύει στην καταπολέμηση της «διεθνούς μαφίας» ενώ παράλληλα διέταξε και το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας και τον πληθωρισμό που καλπάζει, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας.

2016 12 18T014526Z 1870513785 RC19C59842C0 RTRMADP 3 VENEZUELA ECONOMY

(Πηγή:REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez)

Αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης εκατοντάδες πολίτες διέσχισαν τα σύνορα της χώρας ενώ κοντά στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν περίπου 400 ανθρώπους να υπερπηδούν φράκτες, περνώντας στην Κολομβία προς αναζήτηση τροφής και φαρμάκων.

Στη νότια πολιτεία Μπολιβάρ, κάτοικοι εισέβαλαν σε δεκάδες μαγαζιά και αποθήκες σε πολλές πόλεις, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και επιχειρηματίες.

2016 12 18T020151Z 1098064777 RC183F147730 RTRMADP 3 VENEZUELA ECONOMY

Την Παρασκευή δεκάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας βγήκαν στους δρόμους, με βουλευτή της αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στην πόλη Καγιάο που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.

Κρατώντας στα χέρια τους το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ που αποσύρθηκε, ομάδες διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις της χώρας έκλεισαν δρόμους, απαιτούσαν από τους καταστηματάρχες να δεχθούν το χαρτονόμισμα και μιλούσαν εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν, επίσης σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα.

v1

(Πηγή: REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο, υπήρχαν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ στην κυκλοφορία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 48% χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας.

v3

(Πηγή: REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez)

Ο Μαδούρο πήρε πίσω την απόφαση

Εν μέσω αναταραχών που έχουν ξεσπάσει ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την παράταση της απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ (0,15 δολάρια) που χρησιμοποιείται στο 75% των συναλλαγών έως τις 2 Ιανουαρίου. Έδωσε, επίσης, προθεσμία έως τις 20 Δεκεμβρίου στους πολίτες προκειμένου να αντικαταστήσουν τα αποσυρθέντα χαρτονομίσματα.

«Αποφάσισα την παράταση κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ έως τις 2 Ιανουαρίου», τόνισε ο Μαδούρο σε μια κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ