ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλοκ» στον Τραμπ για το διάταγμα περί μετανάστευσης

«Μπλοκ» στον Τραμπ για το διάταγμα περί μετανάστευσης
REUTERS/Mike Segar/File Photo

Να διατηρήσει το «πάγωμα» του επίμαχου διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση, αποφάσισε να διατηρήσει το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ, "πυροδοτώντας" την έντονη αντίδραση του αμερικανού προέδρου.

Το τριμελές συμβούλιο των δικαστών αποφάνθηκε ομόφωνα, ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη, ώστε να υποστηρίξει τις ανησυχίες της, σχετικά με την απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι απαγορεύσεις από το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που υπογράφτηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης των 29 σελίδων, που εξέδωσε το δικαστήριο ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: “ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!”

Παράλληλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει τελικά την υπόθεση, ενώ απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου προσφυγών, χαρακτηρίζοντας την ως “πολιτική απόφαση”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Διάταγμα Τραμπ "μπλοκάρεται" από τη δικαστική εξουσία. Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακός δικαστής στο Σιάτλ διέταξε την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Τραμπ, ενώ λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε έφεση για την συγκεκριμένη απόφαση.

Όμως το αμερικανικό εφετείο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ, καθώς και την προσωρινή είσοδο προσφύγων.

Με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ,αποφάσισε να συμμορφωθεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή της προσωρινής ανάκλησης της βίζας.

«Ανατρέψαμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο στο εξής θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα, και θα ξεκινήσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά Τραμπ κατά του δικαστή που «πάγωσε» το Διάταγμα

Απασφάλισε ο Τραμπ κατά των δικαστικών αποφάσεων

Δημοσκόπηση: Υπέρ του Διατάγματος Τραμπ η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

Δικαστές προς Τραμπ: Περιμένουμε πιο τρανταχτά επιχειρήματα

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Τραμπ για το «πάγωμα» του διατάγματος για το μεταναστευτικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ