ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να στρέψουν τη δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να στρέψουν τη δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση
REUTERS/Maxim Shemetov

Για «απόπειρα να στρέψει τη δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση», κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την απόφαση περί αναστολής της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τιςΗΠΑ.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι Αμερικανοί συντάκτες αυτής της απόφασης προέβησαν σε μια ακόμη απόπειρα να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους Ρώσους πολίτες για τις αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι, «πρόκειται για μια πολύ γνωστή λογική... και αυτή είναι η λογική εκείνων που οργανώνουν τις ‘χρωματιστές’ επαναστάσεις»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι η Ρωσία, πριν δώσει τη δική της απάντηση, θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ για την αναστολή βίζας που εκδίδεται για Ρώσους πολίτες. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν θα στραφούμε εναντίον των Αμερικανών πολιτών», και πως «αν κάποιοι ήλπιζαν ότι θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, πρέπει να πω ότι έκαναν λάθος».

Παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για τον αν η αναστολή της έκδοσης βίζας για Ρώσους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ συνδέεται με την απόφαση της Μόσχας να περιορίσει των αριθμό των αμερικανών διπλωματών που εργάζονται στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι πραγματικοί λόγοι για τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων είναι άλλοι».

Κλείνοντας, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως «Σ’ αυτήν τη λογική εντάσσεται και η απόφαση που έλαβαν, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της Λευκορωσίας (που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ), δεν θα μπορούν να απευθύνονται στα αμερικανικά προξενεία που υπάρχουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αλλά πρέπει να πηγαίνουν στο Βίλνιους, στο Κίεβο και στη Βαρσοβία», επισημαίνοντας «ότι η πολιτική σκοπιμότητα στην περίπτωση αυτή είναι προφανής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ