ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αλλάζουν οι εφημερίες των νοσοκομείων - Κέντρα Υγείας για υποδοχή κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Αλλάζουν οι εφημερίες των νοσοκομείων - Κέντρα Υγείας για υποδοχή κρουσμάτων
INTIME NEWS

Ολόκληρα νοσοκομεία, κρεβάτια σε πτέρυγες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν δεσμευθεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, 2.156 κλίνες είναι διαθέσιμες για τη νοσηλεία ήπιων και μέτριων περιστατικών του COVID-19. Για τα σοβαρά περιστατικά, οι διαθέσιμες κλίνες Εντατικής είναι 180.

«Πρόκειται για ήδη λειτουργούσες Μονάδες, όμως γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν και κλειστά κρεβάτια», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το νοσοκομείο «Σωτηρία», η «Παμμακάριστος» και το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊο.

Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής. Αλλαγές θα γίνουν και στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, έξι Κέντρα Υγείας στην Αττική θα υποδέχονται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Ως προς τους νεφροπαθείς, τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο από ειδική επιστημονική ομάδα. Προτεραιότητα είναι οι προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις να μεταφερθούν σε νοσοκομεία που δεν νοσηλεύουν περιστατικά του νέου κορωνοϊού.

Εννέα οι νεκροί - Στα 495 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στους 9 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες από την Αθήνα και ένας στην Κοζάνη. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 495, ενώ τα νέα που καταγράφηκαν είναι 31.

Συνολικά, 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 90 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 20 διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Την ίδια ώρα, 19 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν ληφθεί ακόμη 7.200 δείγματα. Τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως προς το παρόν είμαστε εντός των εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας επισημαίνοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν τα ταξίδια στην επαρχία. «Δεν μπορεί να έχουμε μία περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ