ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί... μεθούν τα πουλιά στη Μινεσότα;

Γιατί... μεθούν τα πουλιά στη Μινεσότα;
Pixabay

Τα πουλιά στο Γκίλμπερτ της Μινεσότα παρουσιάζουν παράξενη συμπεριφορά. Πέφτουν πάνω σε παρμπρίζ, σε δέντρα και δείχνουν πλήρως αποπροσανατολισμένα. Η αστυνομία καθησυχάζει, όμως, τονίζοντας πως είναι απλώς… μεθυσμένα.  

«Φαίνεται πως τα ορισμένα πουλιά είναι πιο ζαλισμένα από το φυσιολογικό», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκίλμπερτ, Ty Techar, σε ανάρτησή στο Facebook.

Ο Techar πιστεύει πως η κατάσταση τους είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μούρων, που έχουν υποστεί ζύμωση νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω του πρόωρου παγετού.

«Το ήπαρ των μικρών πουλιών δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις τοξίνες το ίδιο αποτελεσματικά με τα πιο ώριμα πουλιά», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας την κατάσταση.

Είναι στ’ αλήθεια μεθυσμένα τα πουλιά;

Σύμφωνα με την Anna Pidgeon, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δασών και Οικολογίας Άγριας Ζωής, τα πτηνά είναι πράγματι μεθυσμένα και το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο.

«Είναι πιο τυπικό στα τέλη του χειμώνα, τις αρχές της άνοιξης όταν τα μούρα έχουν υποστεί ζύμωση, λόγω ωρίμανσης», σημείωσε.

Πουλιά όπως οι κοκκινολαίμηδες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από φρούτα και είναι πιο επιρρεπή στη μέθη, είπε η Pidgeon. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για εκείνα.

«Χάνουν τον προσανατολισμό τους, χάνουν την φυσική τους ικανότητα να ξεφεύγουν από αρπακτικά και έχουν μειωμένη κρίση όσον αφορά τις πτήσεις», σύμφωνα με την Pidgeon, η όποια επεσήμανε, ακόμη, ότι τα πουλιά μπορεί να πάθουν και δηλητηρίαση από το αλκοόλ.

Όποιος κάποιος βρει ένα ζαλισμένο πουλί καλείται να το τοποθετήσει σε ένα σκοτεινό, ασφαλές σημείο, όπως κάποια κούτα, έως ότου αναρρώσει και μπορεί να πετάξει χωρίς να πέφτει πάνω σε πράγματα.

Σχετικά με τους άλλους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν τα πουλιά, η δηλητηρίαση από μέθη δεν είναι τόσο σοβαρή, είπε η ίδια, τονίζοντας πως πρόκειται για μία «βραχυπρόθεσμη κατάσταση».

Άλλοι, πάλι θεωρούν πως η κατάσταση των πουλιών έχει να κάνει με την αποδήμηση. Χαρακτηριστικά, η Laura Erickson συγγραφέας του βιβλίου «Εθνικός Γεωγραφικός Οδηγός Τσέπης για τα Πουλιά της Βόρειας Αμερικής», σημείωσε πως τα πουλιά στην Μινεσότα δεν είναι πράγματι μεθυσμένα.

Μιλώντας στο CNNi, είπε πως έχει λάβει εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails από άτομα που είδαν πουλιά να πέφτουν πάνω σε αυτοκίνητα και σπίτια. Αλλά, κανένα από αυτά τα πουλιά, όπως τόνισε, δεν τρέφονται με φρούτα. Σύμφωνα με την ίδια είναι «σύμπτωμα» της αποδήμησης.

Birds in Minnesota keep crashing into things and police think it's because they're drunk, by Christina Maxouris and Brandon Griggs, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ