ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το διαστημόπλοιο που θα «μεταφέρει» την Ευρώπη στη Σελήνη

Αυτό είναι το διαστημόπλοιο που θα «μεταφέρει» την Ευρώπη στη Σελήνη
ESA

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) υπέγραψε συμβόλαιο με την αεροδιαστημική ευρωπαϊκή εταιρεία ArianeGroup, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane της Ευρώπης. Ο λόγος είναι να ξεκινήσει μια προκαταρκτική μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα αποστολή για εξόρυξη στη Σελήνη.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από ενέργειες και προετοιμασίες, ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η μεταφορά των απαιτούμενων υλικών στο φυσικό δορυφόρο της Γης. Σε αυτό το εγχείρημα πρωταγωνιστής θα είναι ο διαστημικός πύραυλος Ariane 64.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία βάσης-αποικίας, η οποία θα χρησιμεύει ως εφαλτήριο για την εξόρυξη πολύτιμων μεταλλευμάτων και ειδικότερα ρηγόλιθου.

esa 1

Ο ρηγόλιθος είναι στρώμα αραιών ετερογενών επιφανειακών κοιτασμάτων που καλύπτει στερεό πέτρωμα. Περιλαμβάνει σκόνη, χώμα, σπασμένο πέτρωμα και άλλα σχετικά υλικά, και υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη, στον Άρη, σε μερικούς αστεροειδείς και σε άλλους γήινους πλανήτες και σε φεγγάρια.

esa 3 0

Πρόκειται για ένα μετάλλευμα από το οποίο είναι δυνατή η εξαγωγή νερού και οξυγόνου, επιτρέποντας έτσι την ανεξάρτητη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι, με την παραγωγή των απαραίτητων καυσίμων για εξερευνητικές αποστολές στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στόχος της ESA είναι το σχέδιο να υλοποιηθεί πριν το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ