ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Εκδίκηση υπόσχεται η κόρη του - Κογκρέσο κατά Τραμπ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Εκδίκηση υπόσχεται η κόρη του - Κογκρέσο κατά Τραμπ
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Αμείωτο συντηρείται το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή, με τους Ιρανούς, θρηνούντες ακόμη μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη, να εξαπολύουν μύδρους κατά ΗΠΑ και Ισραηλινών και τον Ντόναλντ Τραμπ να ρίχνει λάδι στη φωτιά απευθύνοντας νέες απειλές.

 

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Τεχεράνης σήμερα για την κηδεία του υποστράτηγου της Δύναμης αλ Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή, ενώ η κόρη του προειδοποίησε ότι ο θάνατός του θα φέρει στις ΗΠΑ «μαύρες ημέρες».

«Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.

Το μέγεθος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη σήμερα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που πλημμύρησε τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας το 1989 για την κηδεία του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου αργότερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής για τον εκλιπόντα στρατηγό.

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.

Τα φέρετρα του Σουλεϊμανί αλλά και του επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις που επίσης σκοτώθηκε στην επιδρομή της Παρασκευής, πέρασαν πάνω από τα κεφάλια του πλήθους.

Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.

Παρόντες στην κηδεία ήταν και κάποιοι από τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ο οποίος δήλωσε: «Δηλώνω ότι ο μάρτυρας διοικητής Σουλεϊμανί είναι μάρτυρας της Ιερουσαλήμ».

Στη συνέχεια η σορός του Σουλεϊμανί θα μεταφερθεί στην πλατεία Αζαντί, στη δυτική Τεχεράνη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να περιμένουν στην ουρά για να αποχαιρετίσουν τον στρατηγό.

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργία στην Τεχεράνη, ώστε να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στην κηδεία του Σουλεϊμανί. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστοί για την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί το πλήθος, ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία και πανεπιστήμια.

Από την Τεχεράνη η σορός του εκλιπόντα στρατηγού θα μεταφερθεί στην ιερή σιιτική πόλη Κομ, όπου θα πραγματοποιηθεί μία άλλη τελετή προς τιμή του μπροστά από το μαυσωλείο.

Νέες απειλές από Τραμπ

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντούσε στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, που είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.

Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», υπογράμμισε.

Κοινοβουλευτικό «φρένο» στον Τραμπ

Νωρίτερα δύο κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προς ψήφιση μια απόφαση η οποία θα έχει στόχο να εμποδίσει τον Τραμπ να κηρύξει μονομερώς πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι αφότου έμαθαν ότι το αμερικανικό πλήγμα εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί. Αντίθετα τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που έχει στενή σχέση με τον Τραμπ δήλωσε ότι συνομίλησε για το θέμα μαζί του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος και πρόκειται για κάτι για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το Κογκρέσο», επεσήμανε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει πόλεμο (…) χωρίς την έγκριση» του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύτηκε να «τους κρατήσει πλήρως ενήμερους».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να διεξαγάγει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση, ο Πομπέο απάντησε: «Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ