ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βερολίνο ο Μακρόν: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Στο Βερολίνο ο Μακρόν: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας
Kay Nietfeld/dpa via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου και θα έχει τις πρώτες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά και ένα δείπνο εργασίας, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου, μετά την πρωτοβουλία των δύο χωρών για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, πριν από την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία, την 1η Ιουλίου.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικονομική «καταιγίδα» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προεδρία του Βερολίνου θα είναι η τελευταία με την Μέρκελ στο «τιμόνι» και μάλιστα ορισμένα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική παρακαταθήκη της Γερμανίδας πολιτικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, όπως την απαραίτητη μείωση εκπομπών άνθρακα, τη Λιβύη, τη Συρία αλλά και τα οικονομικά του μπλοκ.

«Η κρίση με την οποία βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε δει από την ίδρυση της Ευρώπης» είπε στο γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανίδα καγκελάριος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή προεδρία.

«Στην Ευρώπη μόνο, (σ.σ. ο κορωνοϊός) μετρά πάνω από 100.000 θύματα. Μερικές εβδομάδες οικονομικής ακινησίας ήταν αρκετές για να θέσουν σε κίνδυνό όλα όσα χτίζουμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως είναι «ευτυχές που η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης κρίσης».

«Η μακρά εμπειρία της Μέρκελ και η αξιοπιστία της βοηθάει σημαντικά» είπε η ίδια, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ