ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για δύο υπόπτους για το μακελειό

Επιθέσεις Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για δύο υπόπτους για το μακελειό
Οι βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών REUTERS/CCTV/Handout via Reuters

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ακόμη δύο ατόμων που εκτιμάται ότι πήραν μέρος στο μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες έχουν εξαπολύσει οι βελγικές αρχές, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος. Τα ονόματα των δύο υπόπτων δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πάντως είναι γνωστά τα πρόσωπά τους στις αρχές, αφού αμφότεροι έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, τόσο στο μετρό, όσο και στο αεροδρόμιο.

Ο ένας εξ αυτών, βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών, να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ανατιναχτεί στον σταθμό του Μάλμπεκ. Μάλιστα ο ύποπτος φαίνεται στο βίντεο να κρατά έναν μεγάλο σάκο, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο δεύτερος ύποπτος που καταζητούν οι βελγικές αρχές, συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία, ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, που ανατινάχτηκε στο μετρό, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά, η οποία χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους από τους δράστες στις 13 Νοεμβρίου.

2016 03 23T171450Z 953537776 GF10000357650 RTRMADP 3 BELGIUM BLAST WEB

Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι/Πηγή: REUTERS/Interpol/Handout via Reuters

Ο Μπακράουι ήταν στόχος από τις 11 Δεκεμβρίου δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, που είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού οι οποίοι ερευνούν τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Πάντως μετά και την ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, οι αρχές ασφαλείας εκφράζουν πια τη βεβαιότητά τους ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ήταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις κατά τη σημερινή του ακρόαση.

Άνθρωπος-κλειδί στις έρευνες φέρεται να είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, τον οποίο οι αρχές θεωρούν ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εμπλεκομένων τόσο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όσο και σε εκείνες του Παρισιού.

Ο 28χρονος Μπακαλί, που είναι φυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του τον Νοέμβριο, φέρεται να είχε νοικιάσει δύο κρησφύγετα στο Βέλγιο όπου διέμεναν οι μακελάρηδες του Παρισιού. Ο Μπακαλί συνδέεται με το διαμέρισμα στο Auvelais, που βρίσκεται στην Ναμούρ και είχε χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες του Παρισιού. Το RTBF παρουσίασε την εκδοχή να είναι ο Μπακαλί και όχι ο Αμπντεσλάμ αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Μπακράουι λέγοντας: «Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ένα κελί δίπλα του.»

Κατά την έρευνα στο σπίτι της γυναίκας του Μπακαλί τον Νοέμβριο, η αστυνομία βρήκε μια ταινία διάρκειας 10 λεπτών από κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε θάμνο, η οποία δείχνει το σπίτι ενός Βέλγου ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου της Φλάνδρας και το ίδιο να μπαίνει και να βγαίνει.

Κι ενώ οι αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των καταζητούμενων υπόπτων, ένα ακόμα ύποπτο δέμα εντοπίστηκε το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λουβέν. Ο σιδηροδρομικός σταθμός εκκενώθηκε και η βελγική αστυνομία διεξάγει έρευνες.

Διαβάστε ακόμη

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Βέλγοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Αμπντεσλάμ: Δεν ήξερα κάτι για τις Βρυξέλλες – Ζητά να επιστρέψει στη Γαλλία

Φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος

Στο CNN International το βίντεο ντοκουμέντο του CNN Greece

Ύποπτος συνδέει τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες - πιθανός στόχος το πυρηνικό εργοστάσιο

Και δεύτερος βομβιστής στο μετρό μαζί με τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ