CNN Greece
Ένταση με φόντο την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς
Video: Ένταση με φόντο την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς

Την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές για τα όσα διαδραματίστηκαν στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η τουρκική πλευρά ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους και δίνει συνέχεια στο επικοινωνιακό «σόου» προκλητικότητας που έχει στήσει το τελευταίο διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε από τα Κατεχόμενα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που «δεν πρέπει να την παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά».

«Ούτε με αεροπλάνο δεν μπορούν να έρθουν. Η Ελλάδα είναι τέτοια χώρα που δεν πρέπει να την παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά» είπε ο Χ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχόλιο που φέρεται να έκανε Έλληνας πολιτικός.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος είπε πως Έλληνας πολιτικός είχε πει πως «ερχόμαστε στην Άγκυρα σε μια ώρα».

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός μας “ας καθίσουν ήσυχοι”, τίποτα άλλο δεν θέλουμε» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που την γνωρίζω καλά. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Την Ελλάδα τη χωρίζω στα δύο: στους πολιτικούς και τον λαό. Αλλά και ο λαός χωρίζεται στα δύο: στους σωβινιστές και τους πιο μετριοπαθείς».

Ισχυρίστηκε δε, ότι οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας όταν «τα βρουν σκούρα».

«Έτσι παίρνουν δύναμη» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτικών στα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο είναι «ελιγμοί απέναντι στην οικονομική πολιτική που έχει στριμωχτεί για τα καλά».

«Προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τα οικονομικά προβλήματα, λέγοντάς του του ότι “υπάρχει πιο σημαντική απειλή και κίνδυνος, υπάρχει η Τουρκία”» είπε ο ίδιος.

 Τι λέει η Αθήνα 

«Δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση του περιστατικού».  Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με το φερόμενο επεισόδιο που έλαβε χώρα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, καταδικάζοντας, παράλληλα, τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. 

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό, υπογράμμμισε. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Καμία επίσημη ενημέρωση για το γεγονός»

Το CNN Greece επικοινώνησε με την περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επεσήμανε πως δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το γεγονός και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση επί του ζητήματος, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο. 

«Δεν κατέβηκε καμία ελληνική σημαία. Ούτε από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, ούτε από τις άλλες δύο βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων», δήλωσε, μιλώντας στο CNN Greece, ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης, διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τι ισχυρίζεται ο Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε την Δευτέρα πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε από «αμφισβητούμενη» βραχονησίδα,  ελληνική σημαία την οποία είχαν ανεβάσει Έλληνες. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνουν πως δεν έχουν αναφορά για το συγκεκριμένο περιστατικό που, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, έλαβε χώρα στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ερευνούν τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet», ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι σε μια«αμφισβητούμενη» νησίδα, οι Έλληνες ανέβασαν μια ελληνική σημαία, την οποία αμέσως κατέβασε η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού, το περιστατικό σημειώθηκε στη νησίδα Ανθρωποφάς, που βρίσκεται κοντά στο νησί Φούρνοι, ανατολικά της Ικαρίας. 

nisida copy

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι εκείνο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Samos24.gr, στο οποίο δημοσιεύονται φωτογραφίες με «τρεις νεαρούς από τους Φούρνους Κορσεών», στους οποίους και αποδίδεται η πρωτοβουλία για την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει κάθε προκλητική κίνηση. 

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Γιλντιρίμ είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι "υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία στησίματος ελληνικής σημαίας στο νησί Ανθρωποφάγος (νησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι). Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας έκαναν την κατάλληλη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δικαιο γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις ντε φάκτο καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν”, ανέφερε.

Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία , λέει ο Τσαβούσοβλου


Συνέχεια στην «αποκάλυψη» του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ για περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Το ενδιαφέρον δε, είναι ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος οι οποίοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής.

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!