ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στη Βουλή ο νέος «νόμος Κατσέλη» - Τι προβλέπει

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στη Βουλή ο νέος «νόμος Κατσέλη» - Τι προβλέπει
EUROKINISSI

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με πηγές της κυβέρνησης να σχολιάζουν στο CNN Greece πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, καθώς οι εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και οδεύουν στη Βουλή:

  • H αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ενώ για τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία είναι υποθήκη σε επιχειρηματικό δάνειο τότε η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου που θα αιτηθεί την προστασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης,. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η ακίνητη περιουσία του υποβάλλοντος την αίτηση, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, του υποβάλλοντος την αίτηση και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του νοικοκυριού τους θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • O οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογια

Η τροπολογία θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη (27/03) στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει εξελίξεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς οι διαφορές είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες θέλουν το θέμα να συζητήθηκε στο EuroWorking Group χωρίς όμως οριστικό αποτέλεσμα, καθώς οι θεσμοί υποστηρίζουν πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει «προβληματικό» σε πολλά σημεία του, ενώ η εφαρμογή του, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις (νόμος Κατσέλη, εξωδικαστικός μηχανισμός, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, πτωχευτικό δίκαιο κ.λπ.), θα οδηγούσε σε μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών. H ένσταση αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια για τα οποία έχουν υποθηκευτεί ακίνητα.

«Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Αφενός δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία με τους Θεσμούς και αφετέρου η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια» σχολίασε σχετικά στο CNN Greece κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την κατάθεση της τροπολογίας είχε ήδη προαναγγείλει, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αφήσει χρονικό περιθώριο μέχρι την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, λύση που επιλέχθηκε τελικά ώστε να προηγηθεί το EuroWorking Group.

Η εξέλιξη αυτή πάντως αναθερμαίνει σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο, ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές, αν και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία στο Eurogroup, η οποία εκτιμώ ότι θα καταλήξει στο να δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ