ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάθε κόμμα και καημός, κάθε αρχηγός και ζάλη

Κάθε κόμμα και καημός, κάθε αρχηγός και ζάλη
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στο «φουλ» έχει τις μηχανές η κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει εντυπωσιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους -άσχετα με το τι λένε δημόσια- από την συνεχιζόμενη ροή του κυβερνητικού έργου, τη μεθοδικότητα που δείχνει ότι ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος πριν από τις εκλογές αλλά και το σπουδαιότερο, ότι έχει αφαιρέσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να του ασκήσουν επί της ουσίας -και όχι για επικοινωνιακούς λόγους- κριτική.

Το παραδέχονται οι περισσότεροι από τους βουλευτές όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του θέματα, το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη Γεννηματά να κρατά μέχρι στιγμής γερά από την έντονη διπλή πίεση που δέχεται, μέχρι και το ΚΚΕ που σε πολλά από τα νομοσχέδια φαίνεται, παρά τις ανακοινώσεις που εκδίδει όπως όλα τα κόμματα για επικοινωνιακούς λόγους, να μην μπορεί να ορθώσει επί της ουσίας αντιπολιτευτικό λόγο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταπλήξει ακόμη και μέλη της οικογένειάς του, έλεγε βουλευτής της ΝΔ που γνωρίζει από πολύ κοντά την οικογένεια. Κανείς δεν περίμενε τέτοια ετοιμότητα και ουδείς φυσικά ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι περίμεναν πως λόγω και του καλοκαιριού, οι ρυθμοί έντασης του κοινοβουλευτικού έργου θα ήταν μικρότεροι και σε κάθε περίπτωση όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, αρχές Αυγούστου, που οι βουλευτές βλέπουν τις διακοπές με το κιάλι.

Με το κιάλι βλέπουν τη θάλασσα και τον ήλιο

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα του νομοθετικού έργου με την κυβέρνηση να έχει κερδίσει εύσημα σε πολλούς τομείς γιατί έδειξε ότι προχωρά πολύ γρήγορα. Έδειξε ότι δημιουργεί θετικό σοκ στην κοινωνία με τα πρώτα μέτρα κάτι που έλειπε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία όπως φάνηκε ο κόσμος είχε επιφυλάξεις, χωρίς ωστόσο να στείλει στο πυρ το εξώτερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο έχει ένα θέμα πολύ σοβαρό να αντιμετωπίσει. Η σπουδή με την οποία «τρέχει» την κυβέρνησή του θα πρέπει να έχει διαχρονικότητα και να μην δείξει ότι κουράστηκε απότομα. «Μέχρι τέλος του έτους με αυτούς τους ρυθμούς θα πάμε» διαβεβαιώνει κυβερνητικό στέλεχος σε ό,τι αφορά το ρυθμό απόδοσης του κυβερνητικού έργου με μια μικρή διακοπή 15 ημερών, κατά την οποία θα φύγουν υπουργοί και βουλευτές για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.

Μάλιστα, κάνοντας χιούμορ μεταξύ τους βουλευτές όλων των κομμάτων όταν κοιτάζονται για να δούνε ποιος είναι πιο άσπρος επειδή δεν τους έχει δει καθόλου ο ήλιος, περιμένουν πώς και πώς πότε ο πρόεδρος της Βουλής θα βαρέσει το καμπανάκι για τη λήξη των εργασιών στην ολομέλεια.

Στοίχημα για το επόμενο διάστημα αποτελεί για τον κ. Μητσοτάκη η καταπολέμηση της φτώχειας και το κοινωνικό κράτος για το οποίο δέχεται ήδη έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Ο ίδιος κατά την συνάντησή του με τα μέλη της εθνικής ομάδας αστέγων ποδοσφαίρου αναφέρθηκε στο προσωπικό του στοίχημα σημειώνοντας τα εξής: «Η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί για μένα προσωπικά ένα μεγάλο στοίχημα, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς η οποία θα δίνει ευκαιρίες σε όλους».

Για το δεύτερο κύμα του νομοθετικού έργου, προϊδέασε ο υπουργός επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει πολλά, λέγοντας στη Βουλή πως αυτή είναι η πρώτη φάση αυτού του εκσυγχρονισμού και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα έχει να κάνει κυρίως με την αναδιάρθρωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Θα είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους.

Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται σιωπηρά για το τελικό εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αναίμακτη η αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος που ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας απέναντί του τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που κινούνται αντίθετα από τον ίδιο.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ του ανοίγματος και της διεύρυνσης του κόμματός τους με όμορα κόμματα, κυρίως με το ΚΙΝΑΛ, ενώ όσοι διαφοροποιούνται αποτελούν για τον κ. Τσίπρα «κόκκινο πανί». Στελέχη του λένε πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ δίχως να υπολογίσει εκείνους που έχουν μείνει στο 3% του ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά και πολιτικά. «Το 32% σχεδόν μας έχει κατατάξει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε και άλλα στρώματα του ελληνικού λαού» έλεγε βουλευτής στο εντευκτήριο της Βουλής πάνω στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σε χαμηλούς τόνους, θέλησε να δείξει ότι παρακολουθεί στενά την κυβέρνηση και για αυτό το λόγο παρενέβη στο κυβερνητικό έργο ασκώντας κριτική στον κ. Μητσοτάκη, ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης σε ό,τι έχει να κάνει με την επένδυση του Ελληνικού. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική, καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΙΝΑΛ διπλές πιέσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΚΙΝΑΛ όπου στελέχη του εκτιμούν πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα αποκαλύπτεται το σχέδιο Μητσοτάκη που αφορά «τους λίγους και τους ισχυρούς» όπως λένε, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν και αυτοί ότι το πρώτο κύμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη δημιούργησε θετικό πρόσημα στην κοινωνία εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πάρει τα πάντα από όλους και κυρίως από τη μεσαία τάξη, με αποτέλεσμα να φαίνεται σήμερα η κυβέρνηση σαν τους μάγους με τα δώρα όταν επικοινωνιακά εμφανίζει μειώσεις στη φορολογία του μέσου Έλληνα πολίτη. Για αυτό και στο ΚΙΝΑΛ συνεργάτες της κ. Γεννηματά επιμένουν λέγοντας ότι η πραγματική πολιτική του κ. Μητσοτάκη θα φανεί τους επόμενους μήνες, αφού όπως υποστηρίζουν θα έχει «ξεφουσκώσει» επικοινωνιακά.

Δεν παραγνωρίζουν, ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν να περάσουν από συμπληγάδες πέτρες. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν το ΚΙΝΑΛ παίρνοντας στελέχη του, είτε οι μεν για να στελεχώσουν το κράτος και την κυβέρνηση, είτε οι δε, για να ιδρύσουν την νέα προοδευτική παράταξη, όπως λένε, σύμφωνα με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Η Φώφη Γεννηματά, η ομιλία της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον μεθαύριο στην ολομέλεια της Βουλής, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αριθμός των βουλευτών που διαθέτει η Κοινοβουλευτική της ομάδα (22), είναι το κλειδί για πολλά από αυτά που θα χρειαστεί η παρούσα κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει (συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος) με τα επόμενα νομοθετήματά της και ως εκ τούτου είναι πολύ έμπειρη και προσεκτική για να μπορέσει να αντισταθεί στην πίεση που ήδη υφίσταται τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια, όπως λένε συνεργάτες της, είναι κρίσιμο την πρώτη περίοδο της νέας διακυβέρνησης να μπορέσει να σταθεί απέναντι στις πιέσεις αυτές, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα με την αποκάλυψη της πραγματικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ίδια και το κόμμα της θα έχουν να εισπράττουν και όχι να χάνουν ψηφοφόρους.

Το ίδιο απαντάνε και για τον Αλέξη Τσίπρα. Η εκτίμησή τους είναι πως εκτός εξουσίας και χωρίς κυβέρνηση πολύ γρήγορα ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει τη σημερινή εικόνα. Αντιθέτως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα, συν το γεγονός τη διεύρυνσης που θέλει να κάνει, με την οποία δεν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες μέσα στο κόμμα του και κυρίως τα κεντρικά του στελέχη που διαθέτουν ισχυρές κομματικές ρίζες. Για το λόγο αυτό γρήγορα πιστεύουν ότι θα «ξεφουσκώσει» και θα φτάσει στο φυσιολογικό του μέγεθος, γιατί πολύ απλά δεν θα έχει να προσφέρει όσα πρόσφερε μέσω του κράτους σε στελέχη του που διατηρούσε για να υποστηρίζουν την πολιτική του, αλλά και τον ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ