ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Χαρίτση για Τουρκία: Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Χαρίτση για Τουρκία: Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Σε σκωπτικό τόνο απάντησε το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του Αλέξη Χαρίτση, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «βασανισμού μεταναστών από τους Έλληνες» και τη νέα ανακοίνωση της Άγκυρας πως διαθέτει αποδείξεις γι' αυτά που ισχυρίζεται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ "ξύπνησε" και μετά από 24 ώρες θυμήθηκε να "καταδικάσει" τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών... Αλλά με τα ερωτήματα του στην ουσία δικαιολογεί τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που δήθεν "καταδικάζει"», δήλωσε ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του και συνεχίζουμε, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να σώζουμε ζωές», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι ισχυρίστηκε η Άγκυρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρεται σχετικά: «Παρότι η Ελλάδα αρνείται το γεγονός ότι οι παράτυποι μετανάστες ωθούνται πίσω στη χώρα μας, η βίαιη απώθησή τους από τις ελληνικές αρχές, συνεχίζεται από ξηράς και θαλάσσης. (…) Από συνεντεύξεις μεταναστών που επέστρεψαν στην Τουρκία προκύπτει ότι αυτά τα άτομα συνελήφθησαν από τους Έλληνες που κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, έγιναν αποδέκτες παράνομης συμπεριφοράς σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν θύματα ξυλοδαρμού και επέστρεψαν με τη βία στα σύνορα, συνοδευόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους».

«Έχουμε οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα και δηλώσεις μεταναστών που αποδεικνύουν τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων. Οι πρακτικές αυτές είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο και έχουν καταγραφεί και από διεθνείς οργανισμούς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. (…) Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, η οποία είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, αντί να αρνείται τις περιπτώσεις βίαιων επαναπροωθήσεων που εντόπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο διαθέτει όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που διαθέτουμε», προσέθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ίδια ανακοίνωση.

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ε.Ε.

«Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»: αυτό δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΑΝΤ1, ο κ. Πλακιωτάκης είπε: «Καλό θα ήταν η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού σώζουν ζωές, κάποιοι “παίζουν” με τις ζωές».

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας, «οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Εμείς ως Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου».

«Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι καθώς προχωρά γοργά ο ανάλογος σχεδιασμός, «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο και θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ