ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτοξεύθηκε ο τζίρος αλλά άνευρη η συνεδρίαση στην σκιά της Moody's

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτοξεύθηκε ο τζίρος αλλά άνευρη η συνεδρίαση στην σκιά της Moody's
Η πτώση κοντά στο 1% την πρώτη ώρα των συναλλαγών δεν συνεχίστηκε στο υπόλοιπο της συνεδρίασης INTIME NEWS

Δεν πέρασε σε θετικό επίπεδο το Χρηματιστήριο Αθηνών αν και κατάφερε να συγκρατήσει τις απώλειες με μικρές στηρίξεις κατά την διάρκεια της ημέρας, στην σκιά των αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης Moody's και DBRS για το ελληνικό κρατικό ομόλογο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s σήμερα θεωρείται πιθανή, ωστόσο το μεγάλο κρατικό πακέτο στήριξης για την ενεργειακή κρίση μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.

Η πτώση κοντά στο 1% την πρώτη ώρα των συναλλαγών δεν συνεχίστηκε στο υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής, αν και λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εκτόξευσαν τον τζίρο με φόντο τις μεταβολές (rebalancing) των δεικτών του FTSE Russell (που προβλέπουν αύξηση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap Index στο 0,37% και στο δείκτη ΕΜΕΑ Emerging Markets (+0,25%)).

Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οίκος στις 19 Αυγούστου ανακοίνωσε την απόφαση του να μεταφέρει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στους συγκεκριμένους δείκτες (Large & Mid Cap) είναι πλέον εισηγμένες οι εταιρείες: ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Autohellas, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19, διαμορφώθηκε στις 836,17 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,36% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 114,04 εκατ. ευρώ, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο τζίρος βρισκόταν κοντά στο 1/3 του τελικού ποσού. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 830,58 μονάδες (-1,03%).

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη συνεχίστηκε το αρνητικό σερί για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τους επενδυτές να μην εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια ενδεχόμενη ανάκαμψη στην ανάπτυξη. Τόσο το σενάριο των αυξημένων επιτοκίων, όσο και η ενεργειακή κρίση συνεχίζουν να πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,28%. Στη Γερμανία ο DAX έχασε 1,87%, στη Γαλλία ο CAC 40 αποδυναμώθηκε 1,46% και το Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,22%.

Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες στις ΗΠΑ

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Παρασκευή η κίνηση των δεικτών έδειξε πως η Wall Street κινείται σε κλείσιμο εβδομάδας με μεγάλες απώλειες στον απόηχο της απόφασης της FedEx να αποσύρει τις οικονομικές προβλέψεις της κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και οι τρεις βασικοί δείκτες «προετοιμάζονται» για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ο Dow Jones κατέγραφε εβδομαδιαία πτώση 3,70%, ο S&P 500 ήταν 4,08% χαμηλότερα και ο Nasdaq είχε πτώση 4,62%, οδεύοντας προς την χειρότερη εβδομάδα απωλειών από τον Ιούνιο.

Ο μεγαλύτερος όγκος απωλειών ήρθε την Τρίτη, όταν ο Dow Jones έχασε σχεδόν 1.200 μονάδες, στην χειρότερη πτώση σε διάστημα δύο ετών, με ώθηση από τα στοιχεία για την έκθεση για την τιμή καταναλωτή του Αυγούστου.

Χαμηλό 37 ετών για την στερλίνα

Κάτω από τα 1,14 δολάρια έπεσε η βρετανική στερλίνα για πρώτη φορά από το 1985 και σε χαμηλό 19 μηνών έναντι του ευρώ, ύστερα από την ανακοίνωση ασθενέστερων των αναμενόμενων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις που ενίσχυσαν τους φόβους για τη βρετανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα έφτασε τα 1,135 δολάρια νωρίτερα, καθώς οι αναλυτές αξιολογούν την πτώση κατά 1,6% ως επιδείνωση της καταναλωτικής εικόνας στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ