ΑΓΟΡΕΣ

Ανανάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά στις 880 μονάδες - Κέρδη στην ευρώπη

Ανανάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά στις 880 μονάδες - Κέρδη στην ευρώπη
Μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε πάνω από τις 870 μονάδες INTIME NEWS

Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας ξεκίνησε με αισιόδοξες αλλά διστακτικές κινήσεις στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά, όμως σύντομα οι επενδυτές έδωσαν ώθηση στους δείκτες σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση την Πέμπτη, με φόντο τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve, όσο και από την βρετανική Κεντρική Τράπεζα σήμερα Παρασκευή 4/11, στις 17:17, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 879,10 μονάδες με άνοδο 2,01% και με τζίρο στα 74,71 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινούνταν επίσης ανοδικά κατά 2,27% στις 418,86 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που προκάλεσαν οι αποφάσεις για τα επιτόκια και τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα της εβδομάδας.

Σημειώνεται πως ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 47,3 μονάδες για τον Οκτώβριο, έναντι των 47,1 μονάδων που έβλεπε η προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global. Ωστόσο, παρά την ήπια ανοδική αναθεώρηση, αυτός είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας πτώσης που καταγράφει ο δείκτης και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχα θετικό φαίνεται πως είναι το κλίμα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τις μετοχές στην Wall Street να καταγράφουν άνοδο, ωθούμενες κυρίως από τα καλύτερα από το αναμενόμενο δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022 η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 261.000 θέσεις εργασίας έναντι 263.000 τον Σεπτέμβριο, αριθμός καλύτερος από ότι ανέμενε η πρόβλεψη του Reuters για 193.000 θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Οκτώβριο από 3,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ