ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρα σύννεφα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Μαύρα σύννεφα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων
Ο επικεφαλής του Binance προειδοποίησε πως η αγορά crypto βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση που θα μοιάζει με αυτή της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008 AP

Η κατρακύλα που προκάλεσε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων η FTX έβαλε τέλος στην «βαρετή» -σύμφωνα με αναλυτές- εικόνα που παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα το Bitcoin.

Πλέον, η αγορά έφτασε στο άλλο άκρο με τους αναλυτές να μιλάνε για την «Lehman Brothers του crypto» και τον διεθνή Τύπο να γράφει για «ελεύθερη πτώση στα crypto», για «απανωτά sell-off», ακόμα και για «κατάρρευση της βιομηχανίας».

Λίγοι μπορούσαν να προδιαγράψουν την πορεία που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η αγορά των crypto και την αλυσιδωτή αντίδραση που προκάλεσε η κατάρρευση του FTX. Κανείς δεν περίμενε την χρεοκοπία ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου, ειδικά όταν ο ιδρυτής του εμφανίστηκε το καλοκαίρι ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς, καθώς παρενέβη για να διασώσει μεγάλα ονόματα του κλάδου που κατέρρευσαν.

Στην αρχή της εβδομάδας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήταν ο ίδιος που χρειάστηκε «διάσωση» καθώς έχασε σε μία μέρα το 94% της περιουσίας του και τελικά μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 11/11 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από CEO και η εταιρεία να υποβάλλει αίτηση για να υπαχθεί στον κώδικα για τις πτωχεύσεις, μετά την απώλεια περίπου 32 δισ. δολαρίων της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Δυστυχώς, η μη δεσμευτική συμφωνία που επιχειρήθηκε πριν μερικές ημέρες από την Binance κατέληξε σε «ναυάγιο», καθώς έπειτα από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων που πραγματοποίησε διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και κεφαλαιακό χάσμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της FTX προς τους πελάτες της.

Κρίσιμη απειλή στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων

Πλέον οι αναλυτές φοβούνται για ένα ενδεχόμενο κύμα χρεοκοπιών και μια κατακόρυφη βουτιά στην αξία των κρυπτονομισματων, χωρίς ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. Για αυτό και πολλοί τη συγκρίνουν με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan.

Μάλιστα, η JP Morgan όπως και το Bloomberg, προειδοποιούν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά δημιουργούν μία κρίση εμπιστοσύνης και μειώνουν τη διάθεση που έχουν οι ισχυρότερες εταιρείες να διασώσουν όσες κινδυνεύουν.

Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός οίκος θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να μετριαστεί η αναταραχή στην αγορά του crypto. Μια ανησυχία που συμμερίζονται οι επενδυτές και βούλιαξε το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής του Binance, Τσανγκπένγκ Τσάο, προειδοποίησε πως η αγορά crypto που αξιολογείται σε 1 τρισ. δολάρια βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση που θα μοιάζει με αυτή της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο ίδιος προειδοποίησε ότι περισσότερες εταιρείες του χώρου ενδεχομένως να καταρρεύσουν τις επόμενες εβδομάδες στον απόηχο των προβλημάτων στο FTX και τόνισε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αισθητός.

Μέχρι στιγμής, το bitcoin έχει χάσει ήδη το 75% της αξίας του από τα υψηλά των 69.000 δολαρίων πριν ένα χρόνο, πέφτοντας κοντά στο επίπεδο των 16.000 δολαρίων το απόγευμα της Παρασκευής 11/11, με την πτώση για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να ξεπερνάει ακόμα και το 7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2020 και με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση κοντά στα 13.000 δολάρια. Σημειώνεται πως το πρωί του Σαββάτου 12/11 η τιμή του bitcoin βρέθηκε στις 16.081, αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκε και το ethereum στα 1.204 δολάρια.

«Το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα είναι ένα ανοικτό ερώτημα», σημειώνει το Bloomberg, καθώς η σημερινή πτωτική φάση έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις προηγούμενες, αλλά είναι κατά επτά εβδομάδες πιο σύντομη σε σχέση με την πτώση που τελείωσε το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2022 ένα διάγραμμα του οικονομικού αναλυτή Σαμ Τσάμπερς στο Forbes, τοποθετούσε την αγορά των κρυπτονομισμάτων στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν η Amazon στη «φούσκα των dotcom», όταν πολλά από τα μεγάλα ονόματα εκείνης της περιόδου έβαλαν λουκέτο.

Forbes--ADVFN.jpg
Η πορεία του Nasdaq στη «φούσκα» των... dotcomCREDIT: Forbes - ADVFN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ