ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς εξελίξεις έφεραν απότομη προσγείωση στις αγορές

Οι διεθνείς εξελίξεις έφεραν απότομη προσγείωση στις αγορές
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μια προειδοποίηση από την ΕΚΤ για ύφεση στην Ευρωζώνη προσγείωσαν απότομα τις αγορές INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μια προειδοποίηση από την ΕΚΤ για ύφεση στην Ευρωζώνη προσγείωσαν απότομα τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη στη συνεδρίαση την Τετάρτη 16/11.

Το πυραυλικό πλήγμα στη πολωνική μεθόριο και ΝΑΤΟϊκό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επανέφερε στη διεθνή κοινότητα τον φόβο ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερης κλίμακας στρατιωτική σύρραξη. Ωστόσο σύντομα, οι ενδείξεις πως πρόκειται για απόρροια της ουκρανικής αεράμυνας μείωσαν το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού.

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν της ζωή τους «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ -μετά την Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας.

Την εκδοχή αυτή είχαν διατυπώσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης (16/11) Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε αναφέρει ότι ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε.

Παράλληλα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πως η εκτίναξη στις τιμές ενέργειας, ο υψηλός πληθωρισμός και ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης βάζουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος, ενώ εντείνουν και τις πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων, σημειώνει η έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, αναφέρεται.

Όσον αφορά τους δείκτες στα χρηματιστηριακά ταμπλό, σε εγχώριο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 1,86% στις 887,09 μονάδες χάνοντας το μομέντουμ των τελευταίων ημερών. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 0,86% στις 430,68 μονάδες.

Πτώση και στις ΗΠΑ

Με επιφυλακτικές κινήσεις κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες και στην Wall Street την πρώτη ώρα συνεδρίασης σήμερα, με φόντο τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Ωστόσο, η αγορά δείχνει να κρατά, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Fed.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο κατά 1,3% έναντι μηδενικής μεταβολής τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε με πτώση 0,18%, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,77% και ο Nasdaq έχασε 1,67%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ