ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ΙΝΤΙΜΕ

Με απώλειες έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά, με φόντο τις έντονες διακυμάνσεις διεθνώς και τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και Αμερική.

«Η προσαρμογή στην βίαιη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστες όλες τις τράπεζες και παρά την αναχαίτιση των παρενεργειών στο συστημικό σκέλος της αγοράς, έβαλε μια νέα παράμετρο ανησυχίας στους επενδυτές η οποία εκφράστηκε με την μείωση του ρίσκου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή.

«Για τις κεντρικές τράπεζες η διαχείριση της κατάστασης έχει αποκτήσει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί μεν αλλά με αργό ρυθμό – η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίλησε για «μακρύ ταξίδι αυξήσεων»- τα δε επιτόκια έχουν προκαλέσει απώλειες στις αποτιμήσεις των στοιχείων του ενεργητικού και ακολούθως στην καθαρή θέση αδυνατίζοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες επάρκειας».

Με προγραμματισμένες για την ερχόμενη Τετάρτη 22/3 τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της FED, κάθε άλλη οικονομική ή εταιρική εξέλιξη περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (4,75% – 5%) με πιθανότητα 82%.

Ωστόσο, σημειώνεται πως αρκετά δραστήριο παραμένει το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων και ανακοινώσεων.

Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι Φουρλής και ΟΛΠ. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των Φουρλής και Autohellas με την επενδυτική κοινότητα. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η ΔΕΗ μετά το τέλος της συνεδρίασης με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Austrian Cards (πρώην Inform Lycos) ενώ εντός της εβδομάδας θα πρέπει οι ομολογιούχοι της Frigoglass να επιλέξουν τον τρόπο αντικατάστασης των υφιστάμενων ομολόγων της εταιρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ