ΑΓΟΡΕΣ

Άσκηση ισορροπίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο την τραπεζική κρίση

Άσκηση ισορροπίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο την τραπεζική κρίση
EUROKINISSI

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έμεινε αλώβητη από τις ραγδαίες εξελίξεις που τάραξαν τον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και Αμερική και προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις διεθνώς και «φόβο» για μια επανάληψη της «μαύρης» ιστορίας του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. 

Μέσα σε λίγες ημέρες το ΧΑ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ, την ανησυχία ενός «ντόμινο» στις ευρωπαϊκές αγορές και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια του ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε τη «φόρα» των δύο προηγούμενων μηνών που χαρακτηριζόταν από ισχυρή κερδοφορία και την κατάκτηση του ορόσημου των 1.100 μονάδων και έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Η προσαρμογή στην βίαιη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς δεν άφησε ανεπηρέαστες όλες τις τράπεζες και παρά την αναχαίτιση των παρενεργειών στο συστημικό σκέλος της αγοράς, έβαλε μια νέα παράμετρο ανησυχίας στους επενδυτές η οποία εκφράστηκε με την μείωση του ρίσκου» σχολιάζει σχετικά η Beta Χρηματιστηριακή.

«Για τις κεντρικές τράπεζες η διαχείριση της κατάστασης έχει αποκτήσει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί μεν αλλά με αργό ρυθμό – η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίλησε για «μακρύ ταξίδι αυξήσεων»- τα δε επιτόκια έχουν προκαλέσει απώλειες στις αποτιμήσεις των στοιχείων του ενεργητικού και ακολούθως στην καθαρή θέση αδυνατίζοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες επάρκειας» αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο για τις αγορές.

Στους επόμενους δύο μήνες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν την χρυσή
τομή σε μια εύθραυστη σχέση κόστους χρήματος και παροχής ρευστότητας, ώστε να μην τραυματίσουν το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να περιορίσουν την αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Τι «περιμένει» η αγορά

Με προγραμματισμένες για την ερχόμενη Τετάρτη 22/3 τις ανακοινώσεις της FED για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, κάθε άλλη οικονομική ή εταιρική εξέλιξη περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (4,75% – 5%) με πιθανότητα 82%.

Ωστόσο, σημειώνεται πως αρκετά δραστήριο παραμένει το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων και ανακοινώσεων.

Την Τρίτη 21/3 ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι Φουρλής και ΟΛΠ. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των Φουρλής και Autohellas με την επενδυτική κοινότητα. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Austrian Cards (πρώην Inform Lycos), ενώ εντός της εβδομάδας θα πρέπει οι ομολογιούχοι της Frigoglass να επιλέξουν τον τρόπο αντικατάστασης των υφιστάμενων ομολόγων της εταιρίες. Την Πέμπτη 23/3 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και η ΔΕΗ μετά το τέλος της συνεδρίασης με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ