ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Tουρισμός: Τα «εναλλακτικά» νησιά ανεβαίνουν στις προτιμήσεις – Πληρότητες έως και 100%

Tουρισμός: Τα «εναλλακτικά» νησιά ανεβαίνουν στις προτιμήσεις – Πληρότητες έως και 100%
INTIME

Υψηλές πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα που φτάνουν ακόμη και το 100%, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καταγράφονται σε νησιά της χώρας που είναι λιγότερο δημοφιλή και προβεβλημένα, αποτελώντας προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού.

Νησιά που δεν έχουν υποστεί τουριστικό «κορεσμό» και τα οποία παράλληλα σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν, συγκριτικά, οικονομικότερες επιλογές, ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των τουριστών. Μία τάση η οποία πέραν της ανάπτυξης για τις ίδιες τις περιοχές, συμβάλλει και στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε περισσότερους προορισμούς της χώρας.

Ενδεικτικό της ανοδικής αυτής τάσης που παρατηρείται είναι και η αύξηση της επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις προς τα μικρότερα νησιά της χώρας μας. Κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου φέτος, η επιβατική κίνηση της Aegean προς το σύνολο των μικρότερων νησιωτικών προορισμών του δικτύου της παρουσιάζεται αυξημένη, από 20% έως και πάνω από 77%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ακόμη και νησιά που θεωρούνται μεταξύ των λεγόμενων εναλλακτικών προορισμών του ελληνικού τουρισμού εμφανίζουν πλέον ισχυρότερη ζήτηση από πλευράς τουριστών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Για παράδειγμα η επιβατική κίνηση προς και από την Κάρπαθο εμφανίζεται αυξημένη κατά 48% ενώ κατά 42% αντίστοιχα στη Λέρο. Σημαντικά ενισχυμένη παρατηρείται η κίνηση επίσης σε Σητεία, Σκύρο και Λήμνο, κατά 139%, 137% και 46% αντίστοιχα. Σε αυτό εκτιμάται πως έχει συμβάλει και η πρόσφατη πρωτοβουλία της Aegean να προωθήσει τους συγκεκριμένους προορισμούς αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις και προσφέροντας ελκυστικότερους ναύλους για το καλοκαίρι.

Αυξημένος ο τουρισμός στη Σκύρο

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκύρου, Κωνσταντίνος Αρβανίτης ο εισερχόμενος τουρισμός στο νησί μέσω των αεροπορικών πτήσεων φέτος είναι αυξημένος, ενώ οι πληρότητες στα καταλύματα αυτή τη στιγμή φτάνουν το 90% με προοπτική να φτάσουν το 100% μέσα στον Αύγουστο. Κατά κύριο λόγο το νησί επισκέπτονται Έλληνες -σε ποσοστό 80%- και κυρίως οικογένειες, γι΄ αυτό άλλωστε η τουριστική σεζόν στο νησί διαρκεί ουσιαστικά όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία για το καλοκαίρι. Από ξένους τουρίστες η Σκύρος υποδέχεται πολλούς Αυστριακούς και ακολουθούν Βέλγοι, Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες. Ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν στο νησί.

Γεμάτα τα καταλύματα στην Κάρπαθο

Για πληρότητες της τάξεως του 95-100% στα καταλύματα της Καρπάθου, στο «peak» της καλοκαιρινής σεζόν κάνει λόγο o αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Μανώλης Παραγυιός, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece εκτιμά ότι τη φετινή χρονιά η αύξηση σε σχέση με το 2019 στην τουριστική κίνηση πιθανόν να αγγίξει ακόμη και το διψήφιο ποσοστό.

Αύξηση καταγράφεται σύμφωνα με τον ίδιο τόσο στα αφίξεις με αεροπλάνα και τσάρτερ όσο και με πλοία. Σημειώνει μάλιστα πως η αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού που έχει μειώσει τον χρόνο μεταφοράς από το λιμάνι του Πειραιά στην Κάρπαθο έχει βοηθήσει στην τουριστική κίνηση. Το νησί επισκέπτονται ξένοι τουρίστες από μεγάλο εύρος χωρών της Ευρώπης, κυρίως όμως Ιταλοί, Ολλανδοί και γενικότερα από Σκανδιναβικές χώρες. Παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών ωστόσο, ο κ. Παραγυιός διαπιστώνει, όπως και σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, μειωμένη αγοραστική δύναμη από πλευράς τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αγγίζουν το 100% οι πληρότητες στη Λέρο τον Αύγουστο

Υψηλότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2019 διαπιστώνει και στη Λέρο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μαθιουδάκης με την πληρότητα στα καταλύματα του νησιού να ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 80% και να αναμένεται πως θα αγγίξει το 100% τις επόμενες μέρες.

«Παρατηρείται μία τάση ο κόσμος να επισκέπτεται όλο περισσότερο, νησιά που είναι λιγότερο προβεβλημένα αλλά του προσφέρουν ασφάλεια καθώς και δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα έχουμε στη Λέρο τις καταδύσεις.» σημειώνει o κ. Μαθιουδάκης στο CNN Greece.

Το νησί επισκέπτονται κυρίως Ιταλοί, Γάλλοι Γερμανοί αλλά και επισκέπτες από την Τουρκία ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη πολλοί εξ αυτών επιλέγουν σταθερά τη Λέρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο προβληματισμός, σύμφωνα με τον ίδιο είναι, με ποιον τρόπο θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος ώστε οι επισκέπτες στο νησί να μην περιορίζονται στους μήνες του καλοκαιριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ