ΔΙΕΘΝΗ

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley
Το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάρευση της τράπεζας AP Photo / Jeff Chiu

Βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για την κατάρρευση της  τράπεζας Silicon Valley, δηλώνει το ΔΝΤ, ωστόσο όπως ανέφερε, παρακολουθεί στενά τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διασώσει τη Silicon Valley Bank (SVB).

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή "Meet the Press" του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Για προστασία των καταθετών και όχι μεγάλη οικονομική διάσωση της SVB έκανε λόγο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά... Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ