ΔΙΕΘΝΗ

«Χρυσά» σανδάλια: Με αποτίμηση 10 δισ. δολάρια μπαίνει στο χρηματιστήριο η Birkenstock

«Χρυσά» σανδάλια: Με αποτίμηση 10 δισ. δολάρια μπαίνει στο χρηματιστήριο η Birkenstock
Τα έσοδα της Birkenstock αυξήθηκαν κατά 71% μεταξύ των οικονομικών ετών 2020 και 2022 EPA/SOEREN STACHE

Η γερμανική εταιρεία υποδημάτων Birkenstock θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια όταν εισαγάγει για πρώτη φορά τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα σανδάλια της, σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές προς 44 έως 49 δολάρια ανά τεμάχιο, όταν κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, με στόχο να συγκεντρώσει έως και 1,6 δισ. δολάρια, όπως αναφέρεται στο αίτημα εισαγωγής που κατέθεσε τη Δευτέρα (2/10). Δεν όρισε ημερομηνία για την αρχική δημόσια προσφορά της.

Στην κορυφή του εύρους τιμών, η Birkenstock θα έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι μετοχές της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν οι υφιστάμενοι επενδυτές και των εκείνων που έχουν εκδοθεί στους εργαζομένους.

H οικογενειακή επιχείρηση έχει ρίζες τουλάχιστον από το 1774, με τα εκκλησιαστικά αρχεία εκείνης της χρονιάς να αναφέρουν τον Γιοχάνες Μπίρκενστοκ, ο οποίος εργαζόταν ως τσαγκάρης στο Λάνγκεν-Βέργκχαιμ της Γερμανίας.

Η εμφάνιση των σανδαλιών Birkenstock στην ταινία «Barbie» έδωσε σημαντική επιπλέον ώθηση στην εταιρείαWarner Bros. Pictures

Το 2021, η L Catterton, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τον γαλλικό γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH – στον οποίο ανήκουν μάρκες όπως η Tiffany & Co. και η Dior – αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Birkenstock. Οι αδελφοί Κρίστιαν και Αλεξ Μπίρκενστοκ διατήρησαν ένα μειοψηφικό μερίδιο.

Η εταιρεία έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 71% μεταξύ των οικονομικών ετών 2020 και 2022, όπως σημειώνεται στο αίτημα εισαγωγής της. Στους εννέα μήνες έως το τέλος Ιουνίου φέτος, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και έφτασαν τα 1,12 δισ. ευρώ. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 154,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι η Birkenstock κέρδισε έξτρα δημοσιότητα με μια χαρακτηριστική εμφάνιση των σανδαλιών της στην εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία «Barbie».

Με πληροφορίες από: Birkenstock could be worth $10 billion by Anna Cooban, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ