ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την επέκταση της μείωσης ενοικίων

Κορωνοϊός - Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την επέκταση της μείωσης ενοικίων
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της μείωσης 40% του ενοικίου που αφορά στο μήνα Απρίλιο και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού καθώς και στους εργαζόμενους σ αυτές.

Ειδικότερα με την τροπολογία προβλέπεται η επέκταση της ρύθμισης της έκπτωσης κατά 40% του μισθώματος για το μήνα Απρίλιο 2020, και στις περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού.

Η ρύθμιση, όπως προβλέπεται στην τροπολογία περιλαμβάνει και:

  • την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης,
  • τις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, για τους οποίους λόγω των έκτακτων και ειδικών μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί, έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης (Α'68) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020.

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε επίσης τροπολογία του υπουργείου Υγείας που -μεταξύ άλλων- ρυθμίζει θέματα μετακινήσεων προσωπικού δημοσίων μονάδων υγείας, ορίζει σε 2.000 ευρώ, και για το διάστημα έως τις 30/06/2020, τη μηνιαία αποζημίωση στους οικογενειακούς γιατρούς του ν. 4486/2017 και στους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού γιατρού ιδιώτες γιατρούς, με ενεργές συμβάσεις κατά την ημερομηνία δημοσίευσης τού υπό ψήφιση νόμου, και παρατείνει για 30 ημέρες τα μη εκτελεσθέντα παραπεμπτικά.

«Υφαρπαγή από τους ιδιοκτήτες η έκπτωση 40%»

Σκληρή ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μειώνει τα ενοίκια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την κρίση, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει πρόνοια και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλους τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας (και όχι μόνο σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν μετά από κρατική εντολή) «αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Αν και η Ομοσπονδία αναφέρει ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη των επιχειρήσεων να μειώσουν τα κόστη (και τα ενοίκια που καταβάλλουν) σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, υπογραμμίζει πως «εκείνο που είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, είναι η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών».

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ:

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει – και καλώς κάνει – μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. Λες και οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορωνοϊό».

Στο σημείο αυτό η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που χάνει το 40% του τζίρου του με κρατική εντολή και εντάσσεται – καλώς – στα μέτρα στήριξης και ενός ιδιοκτήτη ακινήτου που ζει από το ενοίκιο που εισπράττει και χάνει επίσης το 40 % των εσόδων του, αλλά η κυβέρνηση τον έχει πραγματικά ξεχασμένο.

«Υποθέταμε – ίσως άδικα – ότι έχει παρέλθει η εποχή της απηνούς καταδίωξης και “πάταξης” της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, προσθέτοντας πως το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει αλλά παριστάνει πως αγνοεί ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, μετά την εκκαθάριση εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και ως εκ τούτου η τετράμηνη αναστολή πληρωμής φόρων που έχει δώσει δεν συνιστά βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ