ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» στο άνοιγμα λιανεμπόριου και κομμωτηρίων από τους λοιμωξιολόγους

«Ναι» στο άνοιγμα λιανεμπόριου και κομμωτηρίων από τους λοιμωξιολόγους
ΙΝΤΙΜΕ

«Πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπόριουτων κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα.

Η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως οι αγορές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται είτε με click away είτε με click in shop, θα γίνονται σε όλη τη χώρα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Όριο ατόμων και χρονικός περιορισμός

Από ό,τι γνωρίζουμε έως τώρα, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα και να ψωνίζουν με click in shop. Ωστόσο, θα υπάρχει όριο ατόμων -ένα άτομο ανά 25 τ.μ.- και χρονικός περιορισμός δύο ωρών, ο οποίος θα ελέγχεται από την ώρα αποστολής του SMS στο 13033.

Οι περιορισμοί θα είναι αυστηροί και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Παράλληλα, προτείνεται στις «κόκκινες» περιοχές το λιανεμπόριο να λειτουργήσει μόνο με το μοντέλο του click away, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς.

Το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις

Τις επίσημες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς θα κάνει στις 18:00 το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Γεωργιάδης: Χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς τα ψώνια

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν για να πάμε βόλτα, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί μεταξύ δήμων.

Επίσης ο υπουργός είπε πως είναι πολύ σημαντική η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γίνει με το μεγαλύτερο δυνατό ρίσκο. Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα μέρους της αγοράς, τότε άμεσα θα ξανακλείσει.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.283, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.682 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.815 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 1.006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ