ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θηλιά στον λαιμό» η Όμικρον για τις επιχειρήσεις - Στήριξη από το κράτος ζητά ο κλάδος της εστίασης

«Θηλιά στον λαιμό» η Όμικρον για τις επιχειρήσεις - Στήριξη από το κράτος ζητά ο κλάδος της εστίασης
To CNN Greece συνομιλεί με επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς, που εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της εστίασης. AP Photo / Yorgos Karahalis

Έκδηλη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου και ιδίως στον κλάδο της εστίασης, για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας και για τις οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει στους επαγγελματίες.

Το CNN Greece, στον απόηχο αφενός των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφετέρου με φόντο τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας για πάνω από 15.000 νέα κρούσματα Covid 19, συνομιλεί με επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς, που εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός άτυπου lockdown για την εστίαση

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλά στο CNN Greece για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «άτυπο lockdown για την εστίαση».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που ζούμε, εγώ θα το ονόμαζα “άτυπο lockdown” για την εστίαση. Η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μαγαζιά αυτά, γιατί αν τα κλείσει, τότε θα πρέπει να τα επιδοτήσει και δημιουργεί ένα άτυπο lockdown», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως ανέφερε «κυρίαρχο πρόβλημα έχουν τα νυχτερινά κέντρα, καθώς η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας τους (σ.σ. θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα) οδηγεί σε τεράστια μείωση του τζίρου τους. Είναι πολύ δύσκολο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης να κλείνει στις 24:00».

«Συνολικά, όμως, η επέκταση της πανδημίας και ιδίως της μετάλλαξης Όμικρον δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους εμβολιασμένους, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια και φόβο και κατά συνέπεια κάτι τέτοιο θα εμποδίζει τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν στα καταστήματα εστίασης. Συνεπώς, μιλάμε για μια τεράστια μείωση του τζίρου», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

«Αυτό που λέμε πάντοτε εμείς είναι “ναι στα όποια νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας”. Προσωπικά, μάλιστα, εκτιμώ πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα είχε πάρει πιο νωρίς, ήδη από σήμερα, γιατί προέχει πάντα η προστασία της υγείας των πολιτών, ιδίως από τη στιγμή που φαίνεται ότι η Όμικρον θα “τρέξει” με μεγάλες ταχύτητες», συνεχίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς το «δίπολο» πανδημίας – ακρίβειας απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

«Ως μέτρα στήριξης δεν νοούμε πάντα την απόδοση χρημάτων, αλλά μπορεί η κυβέρνηση, όπως έκανε και με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, θα μπορούσε να πάει πιο πίσω τις υποχρεώσεις (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) κι αυτό γιατί με μειωμένους τζίρους θα είναι πολύ δύσκολο να αποπληρωθούν όλες αυτές οι οφειλές. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα, ακόμη και πριν από τον Ιανουάριο, αυτό θα οδηγήσει σε “λουκέτο” πολλές επιχειρήσεις», επισημαίνει.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ δίνει έμφαση, εξάλλου, και στο ζήτημα της επιδότησης των ενοικίων αλλά και στο θέμα το θέμα των ανατιμήσεων που φέρνουν οι «εκρηκτικές» αυξήσεις στην ενέργεια.

«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει χρήματα, τουλάχιστον ας στηρίξει τους επαγγελματίες με το ενοίκιο, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων το ύψος των ενοικίων στις επιχειρήσεις μπορεί να φτάνει έως και το 50% του κόστους λειτουργίας τους. Χρειαζόμαστε, επομένως, πέρα από τα μέτρα για τη δημόσια Υγεία κι αντίμετρα για τη στήριξη των κλάδων που έχουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Τα τρία «καυτά» μέτωπα στην Οικονομία

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτιμά πως ο ερχόμενος Ιανουάριος «κουβαλά» μαζί του τρία σημαντικά μέτωπα για την Οικονομία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • Το πρώτο είναι η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας Covid 19, με δεδομένη την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις κι άρα περαιτέρω μείωση του τζίρου τους.
  • Το δεύτερο είναι η τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, που αναφέρουμε και στην ιστοσελίδα της ΕΕΑ, μιας επιχείρησης από τη Δράμα που πλήρωνε μέχρι πρότινος 7.000 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και πλέον καλείται να πληρώσει 35.000 ευρώ.
  • Το τρίτο μέτωπο είναι οι ανατιμήσεις. Το όποιο στοκ υπήρχε στις επιχειρήσεις, έχει πλέον εξανεμιστεί. Άρα τον Ιανουάριο θα έρθουν οι νέες παραλαβές, δηλαδή τα εισαγόμενα είδη. Εκεί προβλέπουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ξεπεράσουν το 30% σε όλα τα εισαγόμενα είδη, ενώ ήδη εκτιμάται ότι πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 6%. Κι αν σας φαίνεται το ποσοστό αυτό μεγάλο, να σας θυμίσω ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε για το μήνα Νοέμβριο πληθωρισμό στο 4,8%, ενώ τον Δεκέμβριο είναι σίγουρα πολύ πιο πάνω από το 5%.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ «εκρηκτικό» μείγμα για την Οικονομία και χρειάζεται με σύνεση να σκεφτεί η κυβέρνηση πώς θα καταφέρει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν και τα τρία αυτά μέτωπα, αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα με τους τζίρους τους. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την Οικονομία θα πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει, με τους ανθρώπους της αγοράς, τους τρόπους επιβίωσης των επιχειρήσεων με φόντο αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ίδια η κοινωνία», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Γιάννης Δαβερώνης: Αβεβαιότητα και ανασφάλεια συνθέτουν την επόμενη ημέρα στην εστίαση

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει στο CNN Greece την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.

«Αβεβαιότητα και ανασφάλεια: Με αυτές τις δύο λέξεις θα μπορούσα να σας περιγράψω πώς βλέπω την επόμενη ημέρα στον κλάδο της εστίασης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργούμε πλέον με μειωμένο πελατολόγιο, με πελάτες που έρχονται φοβισμένοι με όλα αυτά που ακούνε στα ΜΜΕ και τους έχουν προβληματίσει», τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Και προσθέτει: «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καθετί δυνατό, ώστε να διατηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας στις επιχειρήσεις, τις οποίες διατηρούμε. Λειτουργούμε με πολλή μεγάλη υπευθυνότητα τα εστιατόρια, οι καφετέριες, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, με φόντο τις ανακοινώσεις για την πανδημία είναι το ζήτημα της νυχτερινής διασκέδασης».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Δαβερώνης στο ζήτημα της ακρίβειας:

«Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρηματίες βάζουν το κλειδί στην πόρτα και έχουν να πληρώσουν διπλάσιες υποχρεώσεις όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες. Είναι κάτι που πλέον ξεπερνάει τα όσα είχαμε υπολογίσει και αντιλαμβάνεστε ότι πλέον τα χρέη και οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν».

«Οι επιχειρηματίες της εστίασης, αυτή τη στιγμή, έχουν έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την πανδημία Covid 19 και κυρίως με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Εδώ και δύο χρόνια η εστίαση αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Έχουν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις στα καταστήματα που διατηρούμε και οι αλλαγές που ανακοινώνονται συνεχώς μας οδηγούν πάρα πολύ πίσω», συνεχίζει ο Γιάννης Δαβερώνης.

«Θεωρούμε ότι τα μέτρα που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, τα δημοτικά τέλη και τις αναστολές του προσωπικού θα μπορούσαν να δώσουν μια "ανάσα" στις επιχειρήσεις της εστίασης, έτσι ώστε να βγάλουμε αυτούς τους τρεις έως τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες που έχουμε μπροστά μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε ούτε καν στα όρια της κανονικότητας. Οι ανακοινώσεις αλλάζουν συνεχώς, τα μέτρα το ίδιο, γεγονός που μας δημιουργεί μεγάλα οικονομικά προβλήματα», υπογραμμίζει.

Καταλήγει δε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής:

«Άρα εδώ, μαζί με τις ανακοινώσεις με την πανδημία, θα πρέπει να εξαγγελθούν, παράλληλα, μέτρα οικονομικής στήριξης για τους επιχειρηματίες της εστίασης, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε 80.000 επιχειρήσεις στη χώρα και 300.000 εργαζομένους και μέσα από την εστίαση πληρώνεται ένα εκατ. κόσμος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ