ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Μητσοτάκης: Έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνέχεια της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί από το υπουργειο Εργασίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 23/1 με «ατζέντα» τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Δεν είμαι σε θέση να την εξαγγείλω ακόμη γιατί δε θα σεβόμουν τη διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο. Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η αύξηση τω μισθών έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί».

«Θέλουμε σταθερές δουλειές που να πληρώνουν καλύτερους μισθούς», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί για τη μετατροπή της μερικής εργασίας σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ τόνισε πως 1η Απριλίου είναι «εύλογη ημερομηνία για την αύξηση των μισθών» καθώς τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος.

Η αύξηση της 1ης Απριλίου

Το προμνημονιακό επίπεδο του 2011, τότε που με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ, θα θυμίζει σε περίπου δύο μήνες η ελάχιστη αμοιβή των εργαζομένων.

Ανάλογα με το ποσοστό αύξησης που θα αποφασίσει η κυβέρνηση, ο μεικτός κατώτατος μισθός ενδέχεται να οριστεί κάπου μεταξύ των 752 ευρώ και των 781 ευρώ, ενώ θα συμπαρασύρει μαζί του «προς τα πάνω» περίπου 12 παροχές και επιδόματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την χθεσινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός στάθηκε στον στόχο για αύξηση των μισθών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

«Οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας – όμως είμαστε στον σωστό δρόμο, και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε. Την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου. Μία Ελλάδα που προοδεύει και θα δημιουργεί στους νέους μας συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τους το χρωστάμε άλλωστε», ανέφερε.

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για πρόσθετες παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται πως ορθάνοιχτο «παράθυρο» για νέες πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών άφησε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Νέων πως η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή δώρου Πάσχα, της τάξης των 250 – 300 ευρώ για ευάλωτους και συνταξιούχους.

«Όπως φαίνεται δημιουργείται ή αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε δε, ότι ήδη έχουν ληφθεί σειρά μέτρων που βλέπει τώρα στο πορτοφόλι του ο πολίτης τα οποία ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ