ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι τρεις ελάχιστες προσδοκίες από τη Διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη και η ενεργειακή κρίση

Newsroom

ECO GEN • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 03

WWF Ελλάς: Βιώνουμε ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα»

00.00/23:35

Η νέα σειρά podcast του CNN Greece για το περιβάλλον είναι το Eco Gen, που φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης, του εθελοντισμού που ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη. Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, υπεύθυνη κατανάλωση, είναι οι κεντρικοί άξονες που αναλύονται μέσα από σύντομες, σαφείς και περιεκτικές συνεντεύξεις με ειδικούς που κατέχουν το αντικείμενό τους και το επικοινωνούν στους πολίτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple Google

ECO GEN • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στη Γλασκώβη και όσα αναμένουμε από αυτή, βρίσκονται στο επίκεντρο του τρίτου επεισοδίου του ECO GEN.

Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα Κλίματος και Ενέργειας του WWF Ελλάς, ο οποίος παραθέτει τις προσδοκίες και τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τη Διάσκεψη. Όπως τονίζει πρόκειται για την πιο κρίσιμη συνάντηση των ηγετών όλου του πλανήτη, μετά από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που ισχύει από το 2015.

Στη Γλασκώβη πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης με πραγματικά μέτρα και πολιτικές, ώστε να επιτύχουμε τρία πράγματα, τονίζει ο ίδιος: Την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία της φύσης και τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, χωρίς να ευθύνονται ανάλογα για αυτές. «Αυτό είναι το απολύτως ελάχιστο που πρέπει να περιμένουμε από τη GOP26», επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ στο podcast του CNN Greece για το κλίμα.

Ο ίδιος σχολιάζει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης και δεν ανακοίνωσε κάτι που δεν γνωρίζαμε ως σήμερα, ενώ παράλληλα τονίζει σε ποιους τομείς η Ελλάδα οφείλει να δράσει «εδώ και τώρα».

Η Ελλάδα είναι ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση γιατί είναι πολύ «σπάταλη» ενεργειακά

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, όντας ο υπεύθυνος τομέα Ενέργειας του WWF Ελλάς, μιας από τις σπουδαιότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χώρα μας, αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, εξηγώντας πως η χώρα μας είναι ιδιαίτερα «σπάταλη» στον τομέα αυτό και γι’ αυτό είναι τόσο εκτεθειμένη στην κρίση πληρώνοντας υψηλό τίμημα. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ρόλος της πολιτείας είναι εξαιρετικά κρίσιμος σε αυτό.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό φυσικό πλούτο, που πρέπει να τον διαφυλάξουμε, κάνοντας εδώ και τώρα τομές, τις οποίες πρέπει να τολμήσει η πολιτεία με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, αναφέρει και επισημαίνει πως ήρθε η ώρα να αρπάξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε άλματα στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Ιμπραήμ πιστεύει στην ισχύ των κοινωνικών κινημάτων, καθώς η κοινωνική πίεση, η πίεση «από τα κάτω», μπορεί να φέρει την αλλαγή - όπως άλλωστε έκανε και το μαθητικό κίνημα Fridays for the future, αμέσως πριν την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ