ECO GEN

Η νέα σειρά podcast του CNN Greece για το περιβάλλον είναι το Eco Gen, που φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης, του εθελοντισμού που ασχολούνται με την προστασία του πλανήτη. Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, υπεύθυνη κατανάλωση, είναι οι κεντρικοί άξονες που αναλύονται μέσα από σύντομες, σαφείς και περιεκτικές συνεντεύξεις με ειδικούς που κατέχουν το αντικείμενό τους και το επικοινωνούν στους πολίτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple Google

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

24-01-2022

Κώστας Λαγουβάρδος: Έντονες πλημμύρες και κύματα καύσωνα φέρνει το μέλλον στην Ελλάδα

Για το κλιματικό μέλλον της χώρας μας, όπως εκτιμάται με βάση τα δεδομένα από τα project στα οποία εργάζεται ο ίδιος, μίλησε στο podcast Eco Gen του CNN Greece ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος στάθηκε ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις κατά το περσινό καλοκαίρι και εκτίμησε πως κύματα καύσωνα θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον συχνότερα. Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες συγκεκριμένα, ενώ εντοπίζει το ζήτημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στην καλύτερη συνεργασία πολιτείας – επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ολιστικά κάθε έντονο φαινόμενο στο μέλλον. Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος μιλά στο podcast του CNN Greece και για τον φετινό, ιδιαίτερα ψυχρό Ιανουάριο.
10:35
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
20-12-2021

30 χρόνια WWF Ελλάς: Οι δράσεις, οι «νίκες» και οι απογοητεύσεις – Ο ρόλος της κοινωνίας

«Στα 30 χρόνια ύπαρξης του WWF Ελλάς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, όμως μας περιμένει ακόμα περισσότερη», δηλώνει στο Eco Gen του CNN Greece ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας. Πώς έχει αλλάξει το WWF αλλά και η ελληνική κοινωνία ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα αυτό το διάστημα; Ποια είναι η θέση της οργάνωσης για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το μέλλον; Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Καραβέλλα, έναν θαλάσσιο βιολόγο που βρέθηκε στο πεδίο με τo WWF από το 1993 και σήμερα είναι ο γενικός διευθυντής μίας από τις πιο ιστορικές οργανώσεις της χώρας, με βαθιά γνώση όσων συμβαίνουν στον χώρο του περιβάλλοντος.
28:10
29-11-2021

Save your Hood: Οι πολίτες ανέλαβαν δράση και «σώζουν» τις γειτονιές τους

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ο ιθύνων νους πίσω από το Save your Hood – Σώσε τη γειτονιά σου μιλάει στο νέο επεισόδιο του ECO GEN, του Podcast του CNN Greece για το Περιβάλλον. Μόλις σε έναν χρόνο ύπαρξης, αυτό το κίνημα που στηρίζεται στη δύναμη των εθελοντών του, έχει πραγματοποιήσει 3.700 δράσεις καθαρισμού σε γειτονιές όλης της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και σε ακόμα 11 χώρες του εξωτερικού. Από την πρώτη δράση καθαρισμού στη «χωματερή» που είχε δημιουργηθεί λόγω της εγκατάλειψης στα Τουρκοβούνια, οι εθελοντές έφτασαν να καθαρίσουν ακόμα και μια ολόκληρη παράνομη χωματερή στη Φθιώτιδα – μια «πληγή» στο περιβάλλον της περιοχής που έκτοτε έκλεισε οριστικά. Γιατί οι πολίτες ανταποκρίθηκαν τόσο άμεσα στο κάλεσμα του Save Your Hood και πώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα αυτή η ένθερμη αντίδραση; Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του κινήματος αυτού; Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά σε αυτό, μιλά στο ECO GEN για τις συγκινήσεις, τις επιτυχίες και το όραμά του για το Save Your Hood.
28:13
08-11-2021

WWF Ελλάς: Βιώνουμε ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα»

Η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στη Γλασκώβη και όσα αναμένουμε από αυτή, βρίσκονται στο επίκεντρο του τρίτου επεισοδίου του ECO GEN. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα Κλίματος και Ενέργειας του WWF Ελλάς, ο οποίος επισημαίνει πως πρόκειται για την πιο κρίσιμη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα μετά από εκείνη του Παρισιού του 2015 και πως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, θα κριθούν πολλά για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ο ίδιος σχολιάζει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Διάσκεψης και επισημαίνει ότι η χώρα μας, που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη περιοχή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα» και γι’ αυτό βιώνει την ενεργειακή κρίση σε τέτοιο βαθμό, καλώντας παράλληλα για άμεση λήψη πρωτοβουλιών και εφαρμογή λύσεων που θα αναστρέψουν την κατάσταση αυτή.
23:35
25-10-2021

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης: Η αναδάσωση τελευταίο μέτρο

Να ενισχυθεί όσο γίνεται η φυσική αναγέννηση των περιοχών που κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ζητά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κ. Νίκος Πέτρου. Ο κ. Πέτρου μίλησε στο Eco Gen, τη σειρά podcast του CNN Greece για το Περιβάλλον, για τις δράσεις, τα προγράμματα και τους στόχους της παλαιότερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στην Ελλάδα, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η οποία μάλιστα, συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης.
20:07
11-10-2021

Ινστιτούτο Περιβάλλοντος: Η Αττική έχασε τους «πνεύμονές» της

O κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του CLIMPACT δηλώνει στο ECO GEN πως στόχος του προγράμματος, της «Εθνικής Ελλάδος» των επιστημόνων που ασχολούνται με το περιβάλλον στη χώρα μας, είναι η ανάπτυξη εργαλείων που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Ο κ. Μιχαλόπουλος εξηγεί για ποιους λόγους η Μεσόγειος, που επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση, θα μπορούσε να είναι case study για ολόκληρο τον πλανήτη, τι δείχνουν οι μετρήσεις, αλλά και τι περιμένουμε να συμβεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στους πνεύμονές της, ακριβώς όπως και ο άνθρωπος δέχεται πλήγμα στο αναπνευστικό του σύστημα από την πανδημία του κορωνοϊού.
20:35