ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μύκητας εξαφανίζει σπάνιο είδος βατράχου – έχουν απομείνει μόλις 21

Μύκητας εξαφανίζει σπάνιο είδος βατράχου – έχουν απομείνει μόλις 21
Ο πληθυσμός του ορεινού βατράχου-κοτόπουλου έχει μειωθεί πάνω από 99% από το 2002 ZSL

Ο ορεινός βάτραχος–κοτόπουλο – ναι, έτσι ονομάζεται το είδος αυτό του γιγάντιου βατράχου – ήταν κάποτε τόσο άφθονος στη Δομινίκα, το μικρό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής. 

Οι χιλιάδες βάτραχοι που υπήρχαν σε όλο το νησί είχαν γίνει εθνική λιχουδιά (υποτίθεται ότι είχαν γεύση – τι άλλο; – κοτόπουλου). Τώρα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι σε ολόκληρο το νησί έχουν απομείνει μόνο 21 τέτοιοι βάτραχοι.

Ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί πάνω από 99% από το 2002. Η αιτία δεν είναι η… όρεξη των Δομινικανών, αλλά η χυτριδιομυκητίαση, σύμφωνα με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου ή ZSL. Πρόκειται για μια μυκητιασική μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει περισσότερα από 500 είδη βατράχων σε όλο τον κόσμο.

Το είδος ζούσε κάποτε σε επτά νησιά της Καραϊβικής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Δομίνικα είναι το τελευταίο μέρος στη Γη όπου οι βάτραχοι μπορούν να βρεθούν ελεύθεροι στη φύση σήμερα, σύμφωνα με τη ZSL.

Η έρευνα διεξήχθη επί 26 νύχτες από μια ομάδα του Προγράμματος Αποκατάστασης Ορεινών Βατράχων–Κοτόπουλων, το οποίο αποτελείται από 10 ευρωπαϊκά και καραϊβικά ινστιτούτα προστασίας που έχουν στόχο την επαναφορά υγιών πληθυσμών του είδους στη Δομίνικα και το Μοντσεράτ μέχρι το 2034.

Η ερευνητική ομάδα πέρασε 26 νύχτες καταγράφοντας τους βατράχους, και βρήκε μόλις 21 ζωνταντούςZSL

Η ερευνητική ομάδα ξόδεψε εκατοντάδες ώρες ψάχνοντας για τον βάτραχο – κοτόπουλο τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Βρήκαν 23 βατράχους, αλλά δύο από αυτούς ήταν νεκροί στο δρόμο, δήλωσε ο Andrés Valenzuela Sánchez, ερευνητής της ZSL, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Το συγκεκριμένο αμφίβιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους βατράχους στον κόσμο, με βάρος σχεδόν 1 κιλό και μήκος έως και 20 εκατοστά. Τις νύχτες, τα κοάσματα των αρσενικών ακούγονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων, δήλωσε ο Sánchez.

«Θέλουμε να φέρουμε αυτόν τον ήχο πίσω στο νησί μας, για τους ανθρώπους μας», δήλωσε η Δομινικανή οικολόγος Jeanelle Brisbane. «Είναι λυπηρό ότι οι μελλοντικές γενιές μπορεί να μην ακούσουν ποτέ αυτό το εμβληματικό ηχοτοπίο που καθορίζει το νησί μας».

Απειλούμενο είδος

Μετά την εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας το 2002, ο βάτραχος μπήκε στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, αλλά αντιμετώπιζε απειλές από πολύ νωρίτερα. Κυρίως από το κυνήγι – των ανθρώπων και άλλων θηρευτών, όπως οι γάτες – αλλά και από περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Δυστυχώς, βρίσκουμε τα βατράχια όλο και πιο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, καθώς αναζητούν νερό, λόγω της μεγάλης ξηρασίας των ποταμών μας λόγω της αλλαγής του κλίματος στη Δομινίκα», ανέφερε η Brisbane.

Η ερευνητική ομάδα αποθαρρύνθηκε όταν διαπίστωσε τον απελπιστικά χαμηλό αριθμό βατράχων στο νησί – περίμενε να βρει τουλάχιστον 50, δήλωσε ο Sánchez. Ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία σε διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, ξεκίνησε με 50 βατράχους που τώρα έχουν απογόνους, δήλωσε ο Sánchez.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα της ZSL πήρε στοματικά επιχρίσματα από τους βατράχους που βρέθηκαν στη Δομινίκα και σκοπεύει να τα μελετήσει για τυχόν ενδείξεις ότι οι βάτραχοι που έχουν απομείνει αναπτύσσουν αντίσταση στον μύκητα.

Με πληροφορίες από: Giant chicken frog faces extinction due to a deadly amphibian fungus by Taylor Nicioli, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ