ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ναι»

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ναι»
ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με το βλέμμα όλων των πολιτικών αρχηγών στραμμένο στην επόμενη ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018, τον οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί ως τον τελευταίο μνημονιακό και η αντιπολίτευση ως τον τελευταίο της σημερινής κυβέρνησης


Η ονομαστική φανερή ψηφοφορία έκρυβε εκπλήξεις, καθώς η ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπαν «ναι» στον προϋπολογισμό, προϊδεάζοντάς για ενδεχόμενη προσχώρηση.

«Πάμε καλύτερα, αντί να μειωνόμαστε, αυξανόμαστε», σχολίασε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επισκέφθηκε την αίθουσα των δημοσιογράφων για ευχές.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση έδωσαν 153 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 144 βουλευτές. Απουσίαζαν ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων και ο ανεξάρτητος Νίκος Μίχος.

Μετωπική και εφ΄ όλης της ύλης ήταν η σύγκρουση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για την πορεία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ύστερα από 8 χρόνια για πρώτη φορά η χώρα δεν παίρνει νέα μέτρα, ενώ έκανε λόγο για το τέλος της περιπέτειας με τήρηση των δεσμεύσεων και οριστική ρύθμιση του χρέους.

Αίσθηση προκάλεσε το αυστηρό μήνυμα προς δικαστικούς λειτουργούς για την υπόθεση του πόθεν έσχες, αλλά και αιχμές προς τη ΝΔ για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι φειδωλός σε αυτό το θέμα, που είναι «μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής, ιδιαίτερα για τα μεγάλα συμφέροντα που η ΝΔ εκπροσωπεί».

Σε ευθεία αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από την κρίση, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως λαϊκίστικο μόρφωμα που μετετράπη σε πειθήνιο όργανο των δανειστών.

«Απέρριψε επίσης και το αφήγημα περί κοινωνικού προσήμου στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ παραπέμποντας στους 27 νέους φόρους, στις 21 περικοπές συντάξεων, στις 2 μειώσεις του αφορολόγητου και τις περικοπές του ΕΚΑΣ και του επιδόματος θέρμανσης.

Την παράσταση έκλεψε το ευφυολόγημα Τσακαλώτου που επικαλέστηκε τις 10 πληγές του Φαραώ για να σχολιάσει την καταστροφολογική, όπως είπε, ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών για τα ενδεχόμενα σενάρια συνεργασιών, έδωσαν τροφή για σχόλια στα πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής για τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται μετά και το νέο ξεκίνημα του ενιαίου φορέα της Κεντροδεξιάς.

Δεν έλειψαν οι κόντρες και την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Οι αναφορές του Πάνου Καμμένου στα υφεσιακά προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που ακούστηκε –εκτός μικροφώνου- να τον αποκαλεί απατεώνα και να τον κατηγορεί ότι είχε εξαφανιστεί στην επίσκεψη Ερντογάν και «ξαναβγήκε στον πόλεμο όταν έφυγε ο εχθρός».

«Είμαι υπουργός Άμυνας και η δουλειά μου ήταν να βρίσκομαι στη νατοϊκή άσκηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε εδώ για να βρούμε λύση συνύπαρξης, χωρίς να σημαίνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα παραιτηθούν λόγω μιας επίσκεψης ενός προέδρου. Η λογική που υπηρετείται είναι η λογική των ζεμπέκικων και των κουμπάρων», είπε προς τη βουλευτή της ΝΔ.

«Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη, η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια διαρκείας», τόνισε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2018 αντιαναπτυξιακό.

Για επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα, η οποία δεν θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2018, καθώς τα μέτρα που υπέγραψε εκτείνονται πολύ μετά από αυτό τα διάστημα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Fake news», χαρακτήρισε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ