ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στην Αθήνα από τους «κραδασμούς» της Ιταλίας

Ανησυχία στην Αθήνα από τους «κραδασμούς» της Ιταλίας
EUROKINISSI

Με προσοχή και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα το πολιτικό και οικονομικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ιταλία.

Χθες, ο Κοταρέλι επρόκειτο να παρουσιάσει την λίστα των υπουργών για την σύσταση τεχνοκρατικής κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα, ωστόσο η ανακοίνωση αναβλήθηκε. Βασική αιτία της αναβολής ήταν ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της Βουλής και της Γερουσίας. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα σκέφτεται να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου ανεβαίνουν λόγω του πολιτικού ρίσκου. Πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετες χθες να βρίσκεται μια ανάσα από το 5%.

Ο κ. Δραγασάκης πήρε θέση για το θέμα και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Μιλώντας στη Βουλή χθες είπε ότι, «υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».

Όμως και ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης από τις πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά όπως είπε, δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν τα ελληνικά σχέδια για έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου. Άλλωστε, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της μέσα από αυτή την αναταραχή αφού είναι ένας λόγος για να ληφθούν πιο τολμηρές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ