ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα υψηλών τόνων στον απόηχο των επεισοδίων

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα υψηλών τόνων στον απόηχο των επεισοδίων
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Πρωτοφανής ήταν η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου εν μέσω κορωνοϊού, κατά την οποία -παρά την απαγόρευση συναθροίσεων- πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν καθώς συνοδεύτηκαν από επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές, με την ένταση να μεταφέρεται στη Βουλή και το πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

Την ικανοποίησή του για την έκβαση της ημέρας εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ δήλωσε απογοητευμένος για τη στάση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για μία «ειρηνική» και «δημοκρατική» μέρα, διευκρινίζοντας ότι «δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην οδό Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι «θα διερευνηθούν οι ευθύνες καθώς υπάρχουν παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη δημόσια υγεία».

«Νιώθω μεγάλη απογοήτευση γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. Την ώρα που έχουμε ΜΕΘ 95% καλυμμένες, μια πολιτική παράταξη για τους λόγους που αυτή γνωρίζει, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο με 1.500 άτομα», είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχισμό», τονίζοντας παράλληλα πως αποδείχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας και ταυτόχρονα απόδοση τιμής στο δημοκρατικό αγώνα της νεολαίας και του λαού.

«Ο κ. Μητσοτάκης αφού έχει χάσει κάθε έλεγχο μπροστά στην πανδημία και την οικονομική κατάρρευση πόνταρε ότι του έχει απομείνει στην ψευδαίσθηση ελέγχου μέσα από την καταστολή και τις προβοκάτσιες», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ότι «ενώ είχαν την ευκαιρία να δείξουν οτι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας, για μικροκομματικούς λόγους αποφάσισαν πως ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης».

«Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας. Τους παραδίδουμε στην κρίση της», εκτίμησε η ΝΔ.

«Η μόνη που έκανε μέτωπο κατά της κοινωνίας, των νοσοκομειακών γιατρών και ακόμα και της δημοκρατίας, είναι η αυταρχική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που δεν δίστασε να καταστρατηγήσει ακόμα και το Σύνταγμα για να επιβάλει το αστυνομικό της κράτος», απάντησε το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζοντας:

«Το μνημείο αυταρχισμού και καταστολής που βλέπουμε σήμερα συνιστά συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού που προσπαθεί να "ορμπανοποιήσει" τη χώρα περιστέλλοντας πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες και του κ. Χρυσοχοΐδη που παριστάνει τον σερίφη σε βουλευτές, πολίτες, φοιτητές και κομματικές οργανώσεις, τη στιγμή που ακόμα συλλαμβάνει τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής»

Ικανοποίηση στο ΚΚΕ για τις συγκεντρώσεις

Τηρώντας στο μέγιστο τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το ΚΚΕ πραγματοποίησε δύο συγκεντρώσεις. Η μία το πρωί με κάποιες δεκάδες άτομα, που εξελίχθηκε σε μίνι πορεία από το πάρκο Ελευθερίας στην αμερικανική πρεσβεία. Η δεύτερη συγκέντρωση με την παρουσία περίπου 1.500 διαδηλωτών έγινε στην οδό Πανεπιστημίου, την οποία και διέλυσε η αστυνομία με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χημικών και εκτοξεύσεις νερού από δύο αύρες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα επεισόδια το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί:

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών»

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί», υπογράμμισε το ΚΚΕ.

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου».

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα», κατέληξε το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ