ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Εν αναμονή ανακοινώσεων για το ελεγχόμενο άνοιγμα -Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

Κορωνοϊός: Εν αναμονή ανακοινώσεων για το ελεγχόμενο άνοιγμα -Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει, όπως όλα δείχνουν, την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπόκειται σε σφοδρή πίεση λόγω των «μαύρων» ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους, η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια θετική εισήγηση από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ώστε να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο.

Κοινή παραδοχή συνιστά το γεγονός ότι η ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανής, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που μιλούν για ανάγκη αλλαγής του μοντέλου, καθώς το παρατεταμένο lockdown δεν φαίνεται να λειτουργεί ως πρακτική.

Ωστόσο, παρά την άναγκη για μια πρώτη - έστω μικρή - αποσυμπίεση της κοινωνίας, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός παραμένει παρών, ενώ η εξέλιξη της πανδημίας προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της Επιτροπής αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα το απόγευμα στις 19:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Στην ενημέρωση θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Υπό το πρίσμα αυτό, κι ενώ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε «παράθυρο» για την άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο.

Όπως τόνισε η ίδια, η κυβέρνηση εισηγήθηκε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό.

«Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» εξήγησε η ίδια.

Και συμπλήρωσε:

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού».

Η κυρία Πελώνη τόνισε, επίσης, πως σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τότε δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού, όπως σε μικρές πλατείες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε δε την πεποίθηση πως υπάρχει πλέον μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω της κόπωσης των πολιτών.

«Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση» τόνισε η κ. Πελώνη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως λιανεμπόριο και επαναλειτουργία λυκείων παραμένουν προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

«Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά» δήλωσε, και συνέχισε: «Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης».

Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την επόμενη Δευτέρα, η κ. Πελώνη είπε πως οι όποιες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες.

«Προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» ανέφερε.
Ωστόσο, υποστήριξε πως είναι νωρίς για να συζητηθούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες» δήλωσε η κ. Πελώνη.

Και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα self test, είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων».

Αναφορικά με την εστίαση είπε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και εξήγησε πως η στόχευση για επαναλειτουργία είναι μετά τα μέσα Απριλίου αλλά εντός του μήνα.

«Δεν είναι της σημερινής συζήτησης», ξεκαθάρισε ωστόσο η κυρία Πελώνη.

Γεωργιάδης: Πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων από τη Δευτέρα με 13032 και χρονικό όριο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης. πρότεινε το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο, εισηγήθηκε μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μην μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει.

Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

Σταμπουλίδης: Τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside

Για το ελεγχόμενο άνοιγμα, το οποίο συζητείται από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνοντας πως ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας αλλά ξεκαθαρίζοντας πως η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμείνει κλειστή.

Μιλώντας στο Οpen, ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε τον Απρίλιο «μεταβατικό μήνα» ενώ ζήτησε να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για να σηκώσουμε «ρολά».

Ερωτηθείς για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, εάν φυσικά η αρμόδια επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», ο ίδιος απάντησε πως δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside.

Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, είπε πως εάν δοθεί το «πράσινο φως» θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση» ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, δήλωσε πως για τα γυμναστήρια δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το σχολικό έτος κατά δύο εβδομάδες, μέχρι τέλος Ιουνίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας αναμένει την εισήγηση των ειδικών, ενώ επεσήμανε πως προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα λύκεια.

Σημειώνεται πως το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων μετατίθεται μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα πραγματοποιηθεί με τη διενέργεια self test.

Αναφορικά με τα self test, η κυρία Μακρή τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ