ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο των αντιδράσεων Γερμανίας, Γαλλίας για την τουριστική στρατηγική της Ελλάδας

Το παρασκήνιο των αντιδράσεων Γερμανίας, Γαλλίας για την τουριστική στρατηγική της Ελλάδας
AP Photo/Olivier Matthys

Στο στόχαστρο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό και έχουν ανοίξει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό Sinovac.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ και ο Μακρόν άσκησαν κριτική για τη στρατηγική αυτή και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν πρόσθετους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες, υπό το φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Το ενδεχόμενο νέας «έκρηξης» της πανδημίας, θα οδηγούσε σε νέα μέτρα περιορισμού κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων -πιθανώς και σε νέα lockdown- κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» σε χώρες όπως η Βρετανία, αλλά και όλους τους επιστημονικούς φορείς να διαβλέπουν ότι θα κυριαρχήσει διεθνώς, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι θα λάβουν τα μέτρα τους πριν η καταστροφή «χτυπήσει» τις πόρτες τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V έναντι της Covid-19, παρόλο που το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει λάβει την έγκριση του EMA και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αποτελεσματικό είναι έναντι των νέων επικίνδυνων στελεχών του ιού.

Οι επισκέπτες αυτοί μπορούν να μετακινηθούν στη συνέχεια ελεύθερα στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Με τις θέσεις αυτές συντάχθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να συμφώνησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιού από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, εννοώντας τη Βρετανία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να αναγνωρίζουν όλοι τα εμβόλια που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ως αποτελεσματικά. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Ελλάδας ότι υπάρχουν πρόσθετοι έλεγχοι στα σύνορα.

Το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς βλέπει ήδη να διπλασιάζονται τα κρούσματα αυτού του στελέχους στη χώρα και πλέον να αποτελούν το 15% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν και στα σχολεία λίγο πριν κλείσουν, κάτι που αποδεικνύει την αυξημένη μεταδοτικότητα και στα παιδιά.

Υπό αυτό το κλίμα, το Βερολίνο φαίνεται να εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τους ταξιδιώτες εφόσον η κατάσταση χειροτερέψει. Ειδικότερα, εξετάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα οι Γερμανοί που θα επιστρέφουν από συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια «πορτοκαλί» λίστα -στα πρότυπα της Βρετανίας. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρώπης, δεδομένης της εφαρμογής του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Αποστάσεις Ντράγκι

Τουριστική χώρα και η Ιταλία, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι φρόντισε να λάβει αποστάσεις από την γαλλογερμανική κριτική σε σχέση με το ποια εμβόλια γίνονται αποδεκτά για την έλευση τουριστών σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik δεν κατάφερε να πετύχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ότι το κινεζικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ντράγκι δεν άφησε καμία αμφιβολία για τους λόγους πίσω από την κόντρα.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η μετάλλαξη Δέλτα «στην Μεγάλη Βρετανία προκαλεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη» και πως «η Ιταλία, τον Σεπτέμβριο, δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με το περασμένο Φθινόπωρο».

Ψύχραιμη και αποφασιστική η αντίδραση της Ελλάδας

Η κριτική των ηγετών αυτών απηχεί τον φόβο για τυχόν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών στην περίπτωση που η μετάλλαξη Δέλτα προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα. Χρησιμοποιούν, δε, ως προκάλυμμα τα μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να εξαιρέσει τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με Sputnik ή Sinovac, δεδομένου αφενός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, αφετέρου είναι ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία της χώρας και η βάση για την οικονομική ανάκαμψή της, όπως και των άλλων τουριστικών χωρών.

Υπό αυτό το σκεπτικό, η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην κριτική που δέχθηκε ήταν ψύχραιμη και αποφασιστική, ενώ επισημάνθηκε ότι η απάντηση στην μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, εάν η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν από την Ελλάδα να μη δέχεται τουρίστες από τη Ρωσία ή τη Μεγάλη Βρετανία και απάντησε: «Μη πιστεύετε στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik και άλλες που δεν τον δέχονται. Η Ελλάδα το δέχεται όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις μπορούσε να τις διατυπώσει στην προετοιμασία πριν συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τις μεταλλάξεις δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και είπε πως η χώρα μας έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και εξακολουθούμε στα σύνορα να κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, σε τρεις μήνες μπορεί να έχουμε τη μετάλλαξη Ε ή Κ. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είσαι ασφαλής κανείς και αν δεν έχεις εμβολιαστεί είναι πιο πιθανό να κολλήσεις με τις όποιες συνέπειες».

Για το θέμα, ρωτήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής έγινε ευρύτερη συζήτηση για την πανδημία και τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν υπήρξε συναίνεση για πρόσθετους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ