ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρεμιέρα» για τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πώς και σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται

«Πρεμιέρα» για τα μονοκλωνικά αντισώματα - Πώς και σε ποια νοσοκομεία θα χορηγούνται
Το Σισμανόγλειο είναι μεταξύ των δέκα νοσοκομείων στα οποία θα γίνεται η έγχυση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ΙΝΤΙΜΕ / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Την έναρξη της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, ανακοίνωσαν απόψε, Πέμπτη, τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από το απόγευμα έχει συγκροτηθεί η επιστημονική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή, αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής, θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για Covid-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν, τόσο σε ασθενείς Covid-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισήμανε πως ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς».

«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία. Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να παρεμβαίνουμε».

Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως είναι ήδη γνωστό η προτεραιοποίηση αφορά σε ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένους και εγκύους στο τρίτο τρίμηνο.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, είχε υπογραμμίσει ο πρύτανης, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

«Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση.

Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπλοκές της».

Στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η παρηγορητική χρήση μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της COVID-19 και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, και όπως έχει γνωστοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η χορήγηση των αντισωμάτων, πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του δεκαημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ