ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπαδική βία: Το στοίχημα της κυβέρνησης για την πάταξη των συμμοριών από τα γήπεδα

Οπαδική βία: Το στοίχημα της κυβέρνησης για την πάταξη των συμμοριών από τα γήπεδα
Νομοθετικές παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα, για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, σχεδιάζει η κυβέρνηση ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανάχωμα με νομοθετικές παρεμβάσεις μπροστά στην οπαδική βία επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση, μετά την στυγνή δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Είναι ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους», συμφώνησαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη «πολέμου» με τις κάθε λογής συμμορίες που δρουν στα γήπεδα και διασπείρουν τη βία και το έγκλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμουμετά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμουπροανήγγειλε παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα και συγκεκριμένα την αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, προσαρμογές του ποινικού κώδικα και εντατικοποίηση των ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή σχετική εισήγηση προς την επιτροπή που έχει αναλάβει να «τρέξει» τις παρεμβάσεις, θα αφορά την χωρητικότητα των γηπέδων. Πάντως, η εφαρμογή των όποιων αποφάσεων δεν θα γίνει από αυτήν την εβδομάδα.

Οι νέες παρεμβάσεις για την εξάλειψη της οπαδικής βίας

«Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Η αντιμετώπιση της οπαδικής και νεανικής βίας αποτελεί χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους»,σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την σύσκεψη για το ζήτημα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την εξάλειψη της βίας. Πάγια βούληση του πρωθυπουργού είναι να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της αθλητικής βίας» είπε ο κ. Οικονόμου, για να αναφέρει στη συνέχεια τις τρεις παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν:

α) Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους αθλητικούς συνδέσμους και τις λέσχες φιλάθλων με ευθύνη λειτουργίας στις ΠΑΕ

β) Αναγκαίες προσαρμογές του ποινικού κώδικα και εντατικοποίηση των ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και

γ) αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ.

Οικονόμου: Νομοσχέδιο με νέες παρεμβάσεις για την εξάλειψη της οπαδικής βίας τις επόμενες εβδομάδες

Αυγενάκης: «Ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους»

Στο ίδιο κλίμα και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,επέμεινε ιδιαίτερα στις δραστικές αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, καθώς όπως είπε, η οπαδική βία έχει άμεση σχέση με την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης στην ΕΠΟ.

«Η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα αναφέρει την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στην Ομοσπονδία όλων των φορέων και των δομών του ποδοσφαίρου μας και αυτό πρέπει να γίνει πράξη.

«Επιπλέον, θα θεσπίσουμε την Επαγγελματική Διαιτησία και θα ενισχύσουμε τον ρόλο και τις προοπτικές του ερασιτεχνικού αθλητισμού», είπε ο κ. Αυγενάκης και προσθέτοντας ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

«Και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε και στην κύρωση της Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016».

«Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας συνολικότερα, αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας».

«Τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση, με μπροστάρη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Οπαδική βία: Προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και αλλαγές στην ΕΠΟ ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ