Υπό πίεση η κυβέρνηση για φορολογικό-ασφαλιστικό - Τι λέει το Μαξίμου
Σε κλοιό πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία φέρνει εκτάκτως στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συνδικάτα απαντούν με γενικευμένες κινητοποιήσεις.
Σε κλοιό πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία φέρνει εκτάκτως στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συνδικάτα απαντούν με γενικευμένες κινητοποιήσεις.
Σε 48ωρη απεργία προχωράνε την Παρασκευή και το Σάββατο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας έτσι στην ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ μαζί με το ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης και έξω από τη Βουλή. Μαζί τους και οι αγρότες, που οργανώνουν συλλαλητήριο στην Ομόνοια, το κέντρο του Σαββάτου.
Νωρίτερα το ΠΑΜΕ αιφνιδίασε τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από το Μαξίμου και περίπου 100-150 άτομα μαζεύτηκαν κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν η ΠΝΟ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, τα μέσα ενημέρωσης , ενώ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν το 24ωρο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή 8 Μαΐου. Η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο. Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία κάτι που σημαίνει πως η χώρα θα μείνει χωρίς τρένα από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως και την Κυριακή. Σε 48ωρη απεργία προχωρά η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο. Σήμερα ξεκίνησαν και καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτίρια από εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια, θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί την Κυριακή. Αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η ψήφισή του με στόχο να έχει στα χέρια του κάτι "χειροπιαστό" στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται κατόπιν πίεσης των δανειστών που θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα δύο νομοσχέδια έχουν εγκριθεί χωρίς κυβερνητικές απώλειες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως σημειώνουν ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων πριν το Eurogroup αποδεικνύει τη δυνατότητα της Αθήνας για νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το όσο το δυνατό γρηγορότερο κλείσιμο της αξιολόγησης και για αυτό κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι.
Με σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις και προστατεύει τους πιο αδύναμους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει το σημείωμα του Μαξίμου: «Το Νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση, έρχεται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
Η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία:
Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις.
Προστατεύει τους πιο αδύναμους.
Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.
Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε δηλώσει:
«Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο. Δηλαδή, τον Υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα.
Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά. Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση. Όμως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια...»
Σήμερα διαψεύδονται οικτρά. Και ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά, ποιοί είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους».