ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Οργή για τη στάση της Γερμανίας - Συνεχείς οι αμφισβητήσεις εις βάρος της Ελλάδας

Τουρκία: Οργή για τη στάση της Γερμανίας - Συνεχείς οι αμφισβητήσεις εις βάρος της Ελλάδας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, η οποία είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα» Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Την οργή της Άγκυρας έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της Αθήνας να καταδείξει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στους Ευρωπαίους εταίρους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Την Τετάρτη και το Βερολίνο -που πάγια τηρεί στάση ίσων αποστάσεων- έλαβε θέση υπέρ της Ελλάδας, οδηγώντας το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας να αντιδράσει έντονα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και στον εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, θα έρθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, στον απόηχο και της συναντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τη συμφωνία για παραχώρηση στην Ουκρανία ελληνικώναρμάτων ανατολικής προέλευσης και την αντικατάστασή τους από γερμανικά.

Στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, η οποία είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στον διεθνή εναέριο χώρο, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

»Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν τουλάχιστον άγνοια να χαρακτηριστούν οι πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου". Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία του γείτονά του, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αυτός είναι η Ελλάδα.

»Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, κατά παράβαση των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Επιπλέον, επιμένει στην παράνομη και άδικη θέση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων εις βάρος των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας και της ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

»Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να περιμένει ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας, κατά ανοικτή παράβαση από την πλευρά της Ελλάδας των πολύ σαφών διατάξεων των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού.

»Αναμένουμε από τη Γερμανία, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της Συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.»

Διπλωματικές πηγές: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις νέες απειλές και αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, ενώ δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο.

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Το «χαβά» του ο Ερντογάν

Τα αποφασιστικά μηνύματα της Αθήνας -όπως διατυπώθηκαν και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη-, όσο και η υποστήριξη που χωρίς περιστροφές δόθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, μπορεί να ενόχλησαν αλλά δεν πτόησαν τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, προχώρησε την Τετάρτη σε νέα σειρά προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, προειδοποιώντας τη χώρα μας να «μην προσπαθήσει να χορέψει την Τουρκία» και διαμηνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι διμερείς συνομιλίες διακόπτονται. Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της Αγίας Σοφίας, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνησή του «έκλεισε μια πληγή».

Όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του:

«Ακυρώσαμε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα. Κανένα μάθημα δεν παίρνετε από την Ιστορία; Μην προσπαθήσετε να χορέψετε την Τουρκία, θα κουραστείτε και θα μείνετε στα μισά του δρόμου. Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες με αυτούς. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα συμμορφωθεί[…] Αν είστε ειλικρινείς, η θέση σας είναι έτοιμη μπροστά μας».

Ξεκάθαρο μήνυμα Γερμανίας στην Τουρκία

Αφορμή της νέας επίθεσης εκ μέρους της Άγκυρας ήταν η τοποθέτηση του Βερολίνου για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

«Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή», διαμηνύει το Βερολίνο προς την Άγκυρα και καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».

Κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, σήμερα στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς για τη στάση του καγκελάριου, απάντησε: «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, είπε ότι η Γερμανία είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Η «φωνή» της Γερμανίας ήρθε να προστεθεί στο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρώτος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τρίτη έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στην Ελλάδα και να μεταφέρει το πνεύμα υποστήριξης εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων εταίρων.

«Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μελους της ΕΕ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έξοδό του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας -τις νόμιμες ανησυχίες της- και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της.

»Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα, καθώς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, με το αίτημα από πλευράς Αθήνας να είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας, που αμφισβητεί τόσο την εθνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, όσο και στον εναέριο χώρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι «κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο».

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί να υπάρχει και σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με μία αληθινή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης προκλητικότητας. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης. Η χώρα μας απάντα στις προκλήσεις της γείτονος με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ